Cégvilág

Komoly változást hozhat a 95 órás munkahétről tett panasz

A Goldman Sachs tizenhárom amerikai alkalmazottja 95 órás munkahétről, és visszaélésnek minősülő embertelen munkakörülményekről számolt be.

A Goldman Sachs vezérigazgatója szerint remek dolog, hogy egy fiatal elemzői csapat szóvá teszi aggályait a befektetési cégnél tapasztalt munkakörülményekkel kapcsolatban – adta hírül a BBC.

A vállalat tizenhárom amerikai alkalmazottja 95 órás munkahétről, és visszaélésnek minősülő embertelen munkakörülményekről számolt be.

Enni és zuhanyozni sincs idejük a Goldman Sachs junior bankárainak

Embertelen munkakörülményekről számoltak be az egyik legjelentősebb befektetési bank fiatal dolgozói.

David Solomon úgy nyilatkozott, hogy

Nagyon jó, hogy az elemzőcsoport észrevételei a vezetőséghez is eljutottak.

Hozzátette, hogy ez a lépés komoly változást jelenthet a bank életében. A Goldman Sachs globálisan 34 ezer munkatársat foglalkoztat, és Solomon elvárja, hogy a dolgozók továbbra is megfeleljenek az ügyfelek által támasztott kihívásoknak,

mert a kemény munka mindig meghozza gyümölcsét.

Bár az elemzők már februárban elküldték panaszukat a felettesüknek, az csak a múlthéten vált nyilvánossá.

Olyan munkahelyet akarunk teremteni, ahol a dolgozók szabadon megoszthatják aggályaikat. Ha bármilyen kérdés felmerül, senki ne habozzon segítséget kérni

– mondta erről Solomon.

Hozzátette, hogy a vállalat célként tűzte ki a munkakörülmények javítását.

Fotó: Olivier Douliery / AFP

Ígéretet tett arra, hogy betartatja a „szombat-szabályt”, mely szerint péntek estétől vasárnap délelőttig biztosítja a szabadidőt a fiatal bankárok számára.

A befektetési bankok világa közismerten magas követelményeket támaszt alkalmazottjaival szemben. A hosszú munkaidő és a nagy nyomás 2015-ben került leginkább a figyelem középpontjába, amikor a Goldman Sachs 22 éves elemzője, Sarvshreshth Gupta öngyilkosságot követett e, miután arra panaszkodott, hogy heti 100 órát tölt munkával, és szinte egész éjjel dolgoznia kell.

A most panaszt tevő 13 munkavállaló szerint

a temérdek túlóra mellett az alig 5 órás éjszakai alvásidő, az idősebb bankárok túlzott keménysége, és a testi és lelki egészségükre gyakorolt nyomás együttes hatása már átcsap a maximalizmusból az embertelen visszaélésbe.

Ugyanakkor nem a Goldman az egyetlen cég, ahol a dolgozók gyakori kiégésről számolnak be. A járvány más szektorokban is elhomályosítja a munka és a magánélet határait.

A Harvard Business Review 46 országban végzett felmérése szerint a munkavállalók 90 százaléka érzi úgy, hogy a munka és a magánélet egyensúlya egyre romlik.

túlora Goldman Sachs David Solomon munkaörülmények
Kapcsolódó cikkek