Hiába próbálkozik az indiai miniszterelnök, Narendra Modi a kriptovaluták betiltásával, a legtöbb befektető lesöpri az ezzel kapcsolatos félelmeket – olvasható az Al-Dzsazíra összeállításában.

A befektetők felidézik azt, amikor az ország központi bankja tiltotta be a kriptók használatát, ám ezt később a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte. Noha a kormányzó Bharatiya Janata Párt (BJP) szeretne minden magánkézben lévő fizetőeszközt betiltani – esetleg néhány kivétellel, mely az eszközök mögött álló technológiát promótálja – ezzel a legtöbb befektető szerint már elkéstek. Erre utal az is, hogy az ország pénzügyminisztere már arról beszélt, hogy átdolgozzák a javaslatot, hogy az iparág gyors változásait figyelembe vegye.

Fotó: MANJUNATH KIRAN / AFP

Az ország a digitális eszközök egyik legnagyobb globális piaca, egyes becslések szerint akár 15 millió befektetővel, amit a bollywoodi sztárok használatával készített reklámok is folyamatosan növelnek. Ezek mindenféle kripto termékeket reklámoznak, mint a biztos óriási hozamok garanciáját.

Ezek persze nem mindig jönnek be, ezért sokan tetemes veszteségeket halmoztak fel. Kombinálva mindezt a pénzmosásról és a terrorizmus finanszírozásáról szóló hírekkel, egyre többen szólítottak fel ezen eszközök szabályozására.

A legtöbben azonban ennek ellenére csak ideiglenes tilalomra számítanak és az iparág önszabályozásában bíznak. A tilalom belengetése leginkább a reklámokra volt hatással, amik jelentősen csökkentek is az elmúlt két hét során.

Ennek ellenére a legtöbb befektető nem feltétlenül érti a digitális eszközöket és sokak szerint az iparágnak kéne ezzel kapcsolatban felvilágosítani a résztvevőket. Fontos, hogy a befektetők tisztában legyenek a különböző eszközök használati céljaival, azok keresletével és kínálatával.

Privát pénzként ugyan nem valószínű, hogy a kormány elfogadja ezen eszközöket, de a jó hír az, hogy ilyen célból már senki nem használja ezeket, ma már mindenki befektetésként tekint rájuk és mint pénzügyi eszköz elfogadást is nyerhetnek.

Mindeközben a kriptotőzsdék igyekeznek az ügyfeleiket ismerni, megakadályozva a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos vádakat.