India néhány kivételtől eltekintve betilthatja az összes használatát, ha a virtuális fizetőeszköz szabályozásáról szóló kormányzati törvényjavaslatot elfogadja a parlament, írja dw.com. A központi bank saját digitális valuta kibocsátását tervezi.

Az indiai parlament kedden késő este bejelentette, hogy a jövő heti ülésszakon az alsóház elé kerül egy olyan kormányzati törvényjavaslat, amelyik valószínűleg betiltja a magán kriptovalutákat és megteremti a szabályozási kereteket egy központi bank által támogatott digitális valuta számára.

Fotó: Shutterstock

A bejelentése azután történt, hogy Kína szeptemberben minden kriptopénz tranzakciót illegálisnak nyilvánított.

Narendra Modi miniszterelnök a kriptovalutákat – amelyek Indiában rendkívül népszerűek és az állami szabályozáson kívül esnek – szigorúan ellenőrizendő területnek nevezte. Arra is figyelmeztetett, hogy a virtuális pénzek, ha rossz kezekbe kerülnek, kockázatot jelentenek a fiatalokra nézve.

Az Indiai Központi Bank (Reserve Bank of India, RBI) korábban határozottan kiállt a magán kriptovaluták használata ellen, mondván, azok veszélyt jelentenek India makrogazdasági és pénzügyi stabilitására.

2018 áprilisában az RBI megtiltotta a bankoknak és az általa felügyelt szervezeteknek, hogy támogassák a kriptotranzakciókat. Ezt a Legfelsőbb Bíróság idén márciusban hatályon kívül helyezte, és az indiai kriptopiac azóta több mint 600%-kal nőtt.

Míg a általános árfolyamát nagyjából nem érintette a keddi bejelentés, a főbb kriptovaluták ára a hazai tőzsdéken egyik napról a másikra meredeken esett. A Bitcoin mintegy 18,53 százalékkal, az Ethereum 15,58 százalékkal esett, a dollárhoz kötött Tether pedig 18,29 százalékkal zuhant az indiai CoinSwitch Kuber kriptotőzsde adatai szerint.