Az ideinél várhatóan lényegesen kisebb hozammal kell majd beérniük 2022-ben a befektetőknek az amerikai tőzsdén, a nyugati részvénypiacok zászlóshajójának számító S&P 500 azonban ezzel együtt is a historikus átlagnál erősebb teljesítményt szállíthat az elemzői várakozások alapján.

A Factset adatszolgáltató indextagok átlagos célára alapján kalkulált konszenzusa szerint a részvénykosár 5225 ponton zárhatja a jövő évet, a december közepi értéknél 11,9 százalékkal magasabban. Ez kevesebb mint fele az S&P 500 idei, 25 százalékos teljesítményének, a sokéves, 7 százalék körüli átlaghozamnál azonban így is bőkezűbb megtérülést jelentene a hagyományosan optimista elemzői prognózisok teljesülése esetén.

Fotó: John Nacion/AFP / AFP

A részvénykiválasztásnak jövőre még nagyobb szerepe lehet, az egyes szektoroktól ugyanis igen eltérő teljesítményre számít a piac. A legnagyobb, 22 százalékos hozampotenciál a kommunikációs ágazat papírjaiban lehet. Közel ötödével értékelődhetnek fel az energiacégek is, mellettük az ipari és a pénzügy szektor lehet még felülteljesítő. A legszerényebb hozamokra az ingatlanos, valamint a közműcégeknél van kilátás. Előbbiek 8,2, utóbbiak 6,2 százalékot hozhatnak.

Kiugró hozamlehetőségekből az egyedi részvények között így sincs hiány.

A legalulértékeltebb S&P 500 komponens jelenleg a videojátékairól ismert Activision Blizzard, melynek 60 százalék feletti ralit jósolnak jövőre.

Az elemzői célárak alapján érdemes lehet a kaszinókat és versenypályákat működtető Penn National Gamingre fogadni, amely az Under Armour sportszergyártó cég papírjaihoz hasonlóan 58 százalékos felértékelődés előtt állhat.

Az rajongók viszont csalódhatnak, mivel a Tesla árfolyama a mostani szintekről 10 százalékot ereszkedhet, de előkelő helyen szerepel a legtúlértékeltebb cégek listáján a HP is, melynek kurzusát 5 százalékkal várják lejjebb az elemzők.

Az árfolyamkilátások összességében ezzel együtt sem tűnnek rossznak, főként a céges fundamentumok alakulása alapján. Az idei, pandémiát követő felpattanás után ugyanis az eredménynövekedés is jóval mérsékeltebb lehet az új évben.

A vállalati profitok az idei 45 százalékkal szemben csupán kilenc százalékkal kúszhatnak feljebb, míg árbevételnél a 2021-es 16 százalékot követően hét százalékos bővülést jeleznek előre a szakértők. Igaz, az S&P 500 átlagos profitmarzsa (nyereség és a forgalom) még a mostaninál is némileg magasabb, 12,8 százalékos lehet majd.

Az ipari cégektől jövőre is izmos, 36 százalékos profitemelkedés jöhet, ahogyan a tartós fogyasztási cikkgyártók nyeresége is közel harmadával hízhat.

Több mint negyedével ugorhat meg az energiacégek adózott eredménye is, a többi szektorban azonban mindössze egyszámjegyű bővülés várható. Egyedül a pénzügyi cégek profitja zsugorodhat, a Factset-konszenzus szerint 8,9 százalékkal.