Az ipar az egyik legrégebbi ágazata a gazdaságnak. A célja, hogy a természetben előforduló értékeket kitermelje, nyersanyaggá alakítsa, és feldolgozható félkész-, vagy késztermékeket állítson elő. Az ipari késztermékek alatt többek között termelőeszközöket és gépeket értünk. Az ipar nagy múltra tekint vissza, és az első forradalmi változásának a víz és a gőz erejének mechanikus felhasználását tartjuk, amelyet az 1700-as évek végén alkalmaztak először. Az ipar második komoly szintlépését a gyártósorok elterjedése jelentette a 19. század második felében, amikor azok meghajtásához már elektromos áramot is használtak. A harmadik jelentős változás az 1970-es évekre tehető, mikor már számítástechnikai megoldásokat használtak a gyártósorok automatizálásához, míg a negyedik forradalma pedig épp a napjainkban zajlik.

Fotó: ZHANG JIANSONG / AFP

Az Európai Parlament meghatározása szerint az ipar negyedik forradalma azt jelenti, hogy a termelési folyamatokat úgy szervezik meg, hogy az eszközök már részben vagy egészben önállóan kommunikálnak egymással, már informatikai rendszerek követik nyomon a fizikai folyamatokat, amik önálló döntéseket képesek hozni az önszerveződő mechanizmusok alapján. A folyamat mai divatos elnevezése az „Ipar 4.0”.

Az ipar 4.0 a befektetések terén is komoly lehetőségeket rejt a számunkra.

A portfóliónk a folyamat előnyeinek többféle módon is a részesévé válhat, azonban a sok lehetőség közül most egyet emelnék ki, még pedig a Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF-et.

Fotó: VG

Ez egy olyan tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely a robotok tervezésével és gyártásával, valamint a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó vállalatok részvényeit gyűjti össze. A földrajzi kitettsége jellemzően közel fele-fele arányban USA és Japán, és összesen több mint 35 vállalat részvényei találhatóak meg benne. Főként az ipari szektorból válogat, de találunk cégeket a technológiai, vagy a nem ciklikus lakossági termékeket előállító vállalatok papírjaiból is. A téma erősségét és aktualitását jelzi, hogy az ETF a 2016-os őszi indulása óta összesen, közel 50 százalékkal haladta meg az általános részvénypiaci index teljesítményét úgy, hogy tudjuk, a folyamatnak még messze nincs vége.