Közel 1,3 milliárd eurós bírságot szabott ki az Amazonra az olasz versenyhivatal – közölte csütörtökön reggel a hatóság. A közlemény szerint az amerikai online kereskedelmi óriás visszaélt piaci erőfölényével, jelesül a logisztikai szolgáltatások közvetítőjeként saját platformján betöltött pozíciójával, amivel megsértette az uniós jogot, illetve más szolgáltatókat és szállítási vállalkozókat is megkárosított.

Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP

Konkrétan arról van szó, hogy az Amazon különböző előnyöket nyújtott az értékesítési platformján azoknak az eladóknak, amelyek igénybe vették szállítási-logisztikai szolgáltatását (Fulfillment by Amazon; FBA), akik pedig ezzel nem éltek, hátrányos helyzetbe kerültek. Így például a pozitív diszkrimináció részét képezte a jobb láthatóság vagy az, hogy a derekukat beadó eladók könnyebben jutottak az „Amazon Prime” minősítéshez. Mindkét előny kulcsfontosságú a sikeres értékesítési tevékenység szempontjából – emeli ki az olasz hatóság.

A szolgáltatást el nem fogadó, makacskodó eladók termékeit ellenben szigorúbb minőségellenőrzéssel sújtották, végső esetben akár blokkolták is a fiókjaikat. Mindezzel az amerikai vállalat egyaránt versenyhátrányt okozott a konkurens online kereskedőknek, valamint a többi fuvarozó cégnek is.

A bírság mértékét a határozat a visszaélés mértékével és időtartamával, valamint az Amazon piaci súlyával indokolta. A büntetés mellett a hasonló jogsértések elkerülése érdekében a cégre különböző magatartási normákat is megállapítottak, amelyek betartását egy megbízott fogja felügyelni. A lényeg, hogy minden eladó - függetlenül attól, hogy az Amazon szállítja-e a termékeit vagy sem – ugyanolyan bánásmódra jogosult.

Az Amazon felháborodottan utasította vissza a bírságot és fellebbezést helyezett kilátásba.