A pandémia okozta gazdasági visszaesésből való viszonylag gyors kilábalás okán egyre nehezebb olyan befektetési lehetőségeket találni a tőkepiacon, amelyek további felértékelődési potenciállal bírnak. Mivel a befektetők széles körében népszerű passzív ETF-ek (azaz tőzsdén kereskedett befektetési alapok) jelentős része hétről-hétre újabb árfolyamcsúcsokat dönt,

itt az ideje az értékpapírokat sokkal szigorúbb kiválasztási módszertan mellett értékelni, és egyedi lehetőségeket keresni.

A légiközlekedési szektor a pandémia egyik legnagyobb áldozata: az újabb variánsok felbukkanása, a magán és üzleti utazások jövőjének bizonytalansága – melyek közül utóbbi a légitársaságok profitjának 75 százalékát adja –, az ellátási-lánc problémák, a várhatóan tartósan magas üzemanyagár és a működési költségeket érintő, fokozatosan beépülő bérinflációs hatás jelentős terhet ró az érintett vállalatokra.

Fotó: Shutterstock

Nehéz ezek között olyan befektetési lehetőséget találni, amelynél az elmúlt időszak eredményei és a jövőbeli várakozások is pozitív képet vetítenek előre. Két-három éves időtávon azonban jó lehetőséget látunk a francia Airbus repülőgépgyártó részvényeiben.

A társaság nemrég tette közzé 2021-es harmadik negyedévi eredményeit, amelyek erős teljesítményt mutatnak, valamint tükrözik a költségek visszafogására és a versenyképesség növelésére tett erőfeszítéseket is. A leszállított megrendelések bővülésének köszönhetően, a cég 19 százalékkal magasabb árbevételt ért el az idei harmadik negyedévben, mint 2020 hasonló időszakában, míg a kiadások oldalán mind a kutatási és fejlesztési költségeit, mind a bérköltségeit mérsékelte.

Fotó: VG

A jövőre vonatkozóan szintén pozitív képet festett az Airbus: az elöregedő flottáknak és az egyre szigorodó emissziós követelményeknek köszönhetően 2040-ig várhatóan 39 ezer darab új repülőgépet kell legyártani, ezek közül előreláthatóan 30 ezer lesz olyan kisméretű repülő – többek között az Airbus A220 és A320 típusok –, amelyek gyártásában a vállalat élen jár.

A légiipar nincs könnyű helyzetben, ezért csak olyan befektetők részére ajánljuk az ilyen befektetéseket, akik magas kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek, jól tűrik a bizonytalan piac volatilitását. Számukra viszont az Airbus jó vételi lehetőség, főként a jelenlegi 105 euró körüli árfolyamon.