Közel egymilliárd forint összköltségű kutatás-fejlesztési projektet indít az Alteo Nyrt. a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel, melyhez 

a két résztvevő alkotta konzorcium 401 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt pályázaton.

A valós idejű, autonóm energetikai információs- és termelésmenedzsment rendszer fejlesztésére irányuló projekt keretében az Alteo egy magas automatizáltsági fokú, mesterséges intelligencián alapuló, önálló termelési- és kereskedelmi döntéseket meghozni képes, „okos” erőművi villamosenergia-termelést irányító és optimalizáló energetikai-informatikai rendszert fejleszt ki a nemzetközileg is elismert Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet szakmai támogatásával.

Fotó: Kallus György/VG

A rendszer része egy újonnan létesítendő elektromos fűtésű kazán is, amely amellett, hogy megteremti a megújuló energiaforrásokkal megtermelt villamos energia hővé alakításának lehetőségét, gyors terhelésváltási képességén keresztül biztosít magasabb szintű rugalmasságot az Alteo szabályozási központja számára. A megújuló energiát hasznosító társaság életében ez a projekt tökéletesen illeszkedik abba a hosszú évek óta következetesen képviselt törekvésbe, hogy a cég szabályozási központja a hazai szabályozási energia és kapacitáspiac egyik vezető szereplőjévé váljon.

A projekt sikeres megvalósítása hozzájárulhat a megújuló energiaforrás bázisú erőművek elterjedésének felgyorsításához, javítva a villamosenergia-rendszer stabilitását, növelve az ellátásbiztonságot, mindezekkel támogatva egy klímasemleges gazdaság létrejöttét.