Az új évi tervezéskor fontos kérdés, hogy mire számítsunk az euró-forint árfolyam, a Bubor-ráták, illetve a kötvényhozamok alakulása kapcsán a következő két évben. Nemzetközi szinten a Fed az EKB-nál várhatóan hamarabb, már az idén elkezdi kamatemelési ciklusát. Ez a dollár további erősödését hozhatja az euróval szemben az első fél évben. Azonban az év második felében a dollár gyengülése mellett szól a járványhelyzet várható megszűnése, a globális kockázatvállalási kedv erősödése, továbbá a novemberi amerikai időközi választás is turbulenciákhoz vezethet. Az év végén 1,14-os, 2023 végén 1,13-os euró-dollár árfolyamra számítunk.

Az MNB várakozásunk szerint az első fél évben havi 30 bázispontos ütemben folytathatja az alapkamat-emelést,

így június végére 4,2 százalékra érhet a ráta.

Fotó: Shutterstock

Tavaly november óta az egyhetes betéti tender kamatát az MNB az alapkamat fölött alakítja, amelyet várakozásunk szerint március végéig több lépésben 4,8 százalékig emel, és április végéig szinten tart. Az alapkamat havi szintű folyamatos emelése mellett a két kamatláb összevezetése céljából az egyhetes betéti rátát ezt követően kismértékben csökkenti az MNB, június végén 4,2 százalékon érhet össze az alapkamattal. Ezután, az év második felében változatlan szinten maradnak a kamatkondíciók.

A jövő év első felében az infláció visszatérhet 4 százalék alá, így az MNB számára lehetőség nyílik a kamatpálya átgondolására. Várakozásunk szerint 2023 harmadik és negyedik negyedévében az MNB kismértékű, 15 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre, amit negyedéves alapon 2024-ben is folytat. A 3 havi Bubor 2022 végén 4,53 százalékon, 2023 végén 4,23 százalékon állhat.

Az idén – év közbeni kisebb kilengések mellett – a forint erősödésére számítunk az euróval szemben a monetáris szigorítás és az év második felére várt költségvetési szigorítás következtében. 2022 utolsó negyedévében azonban már látszódhatnak az MNB 2023-as fordulatának jelei, így az év végén kismértékű forintgyengülésre számítunk. Ezzel együtt a 2021. év végi szinthez képest (369) erősebb forint várható 2022 végén (361). 2023 második felében az MNB várhatóan elkezdi óvatosan csökkenteni a kamatot, ami a forint gyengülését hozhatja magával az euróval szemben: 365 forintos euróval az év végén.