Óriási vihart kavart Jamie Zawinski, a Mozilla alapítvány alapítója, amikor január elején a Twitteren az alapítvány bejegyzésére, mely szerint kriptóban is várják az adományokat, keresetlen szavakkal válaszolva kritizálta a lehetőséget. Mint írta

Mindenkinek, aki érintett a projektben rendkívül szégyellnie kellene magát a bolygóégető Ponzi-csalókkal kötött együttműködés miatt.

A Mozilla pár napon belül újabb bejegyzésében a gyakorlat felülvizsgálatáról írt és annak lezajlásáig a kriptovalutákban érkező adományozási lehetőséget is felfüggesztette.

Mindez a Wikipédia mögött álló Wikimedia alapítványnál is felvetette a lehetőség elvetését, miután a és a kriptoeszközök környezeti hatásait egyre többen kritizálják. A kérdés hatalmas vitát váltott ki, amit tovább súlyosbított, hogy a kriptoeszközök támogatói elkezdték terjeszteni a vitaoldal linkjét is. Mindez az egyszer használatos, a szervezet munkájában és a lexikon fejlesztésében részt nem vevő, frissen regisztrált felhasználók hozzászólásainak jelölését vonta maga után.

Fotó: Shutterstock

A javaslat szerint a Wikipédiának azért nem kellene elfogadnia a kriptoeszközöket, mert azok, és a mögöttük álló technológia alapvetően veszélyes befektetések, az adományok ilyen formában történő elfogadása pedig ennek támogatásaként tűnhet fel. A kriptovaluták környezeti hatása nincs összhangban az alapítvány céljaival. A Mozilla példája pedig azt mutatja, hogy a gyakorlat negatív hatással lehet az alapítvány reputációjára.

A kriptovaluták támogatói szerint ezek az állítások hamisak, hiszen a bitcoin és más kriptoeszközök energiafelhasználása független a tranzakciók számától, valójában az árfolyam függvénye. Ugyanakkor az árfolyam sem függ az ezen eszközökkel megvásárolható termékek számától, hiszen az nem változott jelentősen az elmúlt években, ellentétben az kriptók árfolyamával. A Tesla döntése, majd annak visszavonása a bitcoin elfogadásáról azonban jelzi, hogy bizonyos hasonló döntések azért képesek hatni ezen eszközök árfolyamára.

A bitcoin és társainak szárnyalása az ezen eszközökkel szemben kritikus hangok felerősödését is hozta az utóbbi időben, melyek a kriptovaluták környezetre gyakorolt hatása és energiafelhasználása mellett jó esetben szerencsejátéknak, durvább megszólalások esetén piramisjátéknak tartják ezeket az eszközöket. Több szoftverfejlesztő szerint a forradalmi technológiaként eladott a valóságban nem különösebben használható, a centralizált technológiák valójában jóval hatékonyabban képesek az adatbázisok működtetésére.