Pénz- és tőkepiac

Musk mégsem adja bitcoinért a Tesláit

Túl nagy megterhelés a légkör­ számára a szénalapú áramtermelés, az így nyert energiával táplált kriptodeviza-bányászat környezetszennyező hatásai pedig vállalhatatlanok – eszmélt rá Elon Musk, és rögtön le is húzta a bitcoint az Teslák árlistájáról.  

A környezetvédő felülkerekedett az üzletemberen – legalábbis Elon Muskban, a Tesla alapító-vezérigazgatójában, aki visszakozott, és úgy döntött, mégsem árulja bitcoinért villanyautóit. Musk arra hivatkozott, hogy a bitcoinbányászat hatalmas energiaigénye a klímavédelmi célokkal nem egyeztethető össze, tekintettel arra, hogy a bányászathoz szükséges nagy teljesítményű számítógép-armada áramellátásához döntően fosszilis forrásokat használnak fel. Az üzletember Kínára utalt, a kriptodevizák bányászata ugyanis 70 százalékban ebben az országban folyik. Kína egyben a szénbázisú áramtermelés fellegvára, a globális piaci részesedése meghaladja az 50 százalékot, ennek megfelelően a levegőbe juttatott szén-dioxid-mennyiségben is világverőnek számít az ország. Törekszik ugyan a szén kiváltására, de az nem megy egyik napról a másikra. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és a Cambridge-i Egyetem számításai szerint globálisan a kriptobányászatra fordított villamosenergia-mennyiség már 110 terawattóra felett jár, ez például megfelel a holland 2019-es teljes áramfelhasználásnak, és több mint a duplája, mint Magyarországé. A probléma súlyosságát jelzi, hogy Peking nemrég vizsgálatot is indított a bányászatban részt vevő adatközpontok energiahasználatának feltérképezésére. Annyi a kínaiak javára írható, hogy a nyári csapadékos időszakban, ahol lehet, átállnak a vízenergia, a kék áram használatára, de télire maradnak a szénnél – jegyzi meg a Reuters.

Muskot környezetvédők mellett saját részvényesei is támadták, amikor nyilvánvaló marketingfogásból kevesebb mint két hónapja meghirdette a elfogadását az autóvásárlásoknál. Azt viszont máig nem közölték, hány példányt értékesítettek kriptodevizáért. Musk Twitter-üzenetben közölt döntésére 1,25 százalékot gyengült a Tesla árfolyama a szerdai piaczárás után, míg a bitcoin 10 százalékot perecelt, noha a vezér azt is megerősítette, hogy továbbra is bíznak a nagy jövő előtt álló digitális pénzekben, de azok környezeti hatásait is mérlegelniük kellett. A bizalmat jelzi, hogy a Tesla könyveiben ezután is ott lesz az az 1,5 millió dollárért beszerzett bitcointartalék, amelynek a megvásárlásáról szóló bejelentés akkor 20 százalékkal lökte meg a legnépszerűbb kriptodeviza árfolyamát.

Elemzők szerint Musk súlyosabb arcvesztés nélkül tud kilavírozni abból a slamasztikából, amelybe meggondolatlanul navigálta magát. A CoinShares Group digitális vagyonkezelésért felelős stratégája, Meltem Demirors valószínűtlennek tartja, hogy akár egy Teslát is elvittek volna bitcoinért. A meghátrálással a fizetési folyamatot egyszerűsítik, és kiszűrik a kockázati tényezőket is, emellett a lépés társadalmi, befektetői megítélése is pozitív – tette hozzá. Sokan a Tesla-vezér hirtelen jött és meggondolatlanul világgá kürtölt ötleteléseitől kapnak sikítófrászt, s ez rögtön meg is látszik a Tesla-árfolyam rángatózásában. A Donald Trump volt elnökhöz mérhető kiszámíthatatlansággal twitterező kedden még arról szavaztatta meg követőit, hogy a Tesla elfogadja-e a dogecoint, egy olyan kevésbé ismert kriptodevizát, amelynek árfolyam-emelkedését az ő bátorító megjegyzései nagyban segítették. A szavazatarányokról egyelőre nincs hír, de sokatmondó, hogy a dogecoin jegyzése 26 százalékot zuhant a bitcoinos visszavonulás hírét követő tizenkét órában.

Elon Musk dogecoin Kína bitcoin Tesla
Ezek is érdekelhetik