BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétéves csúcson az olajár

Az erős kereslet mellett az orosz–ukrán konfliktus is drágítja a nyersanyagot.

Több mint hétéves csúcsra emelkedett az olajár, az észak-tengeri Brent hordója csütörtök reggel 90 dollár felett is járt, legutóbb 2014 októberében jegyezték ennél magasabban az energiahordozó árfolyamát. Hasonló szinteken jár a WTI is, amellyel 87 dollár felett kereskedtek délelőtt.

Fotó: WALTRAUD GRUBITZSCH / AFP

Továbbra is erős a kereslet az energiahordozó iránt, amiről a legfrissebb készletadatok is árulkodnak. Az API keddi adatai szerint az amerikai nyersolajkészlet egymillió hordóval apadt az előző héten, a finomított termékeknél pedig 2,8 millió hordós csökkenést regisztrált az EIA. Előbbi tíz-, utóbbi pedig nyolcéves mélypontot jelent.

Az erős kereslet mellett a geopolitikai feszültségek, elsősorban az orosz–ukrán konfliktus is fűthetik az energiahordozó árfolyamát.

A nagyobb bankházak további drágulásra számítanak, a Goldman Sachs és a JPMorgan is száz dollár fölé várja a nyersanyag hordónkénti árát az idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.