Lehívja vételi opciót a Mol szerdán, így összességében 74,1 millió darabbal nő a sajátrészvény állománya. A keddi tőzsdezárás után tett bejelentés szerint a Unicredit Bank AG-val szemben 27,6 millió darab Mol részvényre szóló vételi (call) opciós jogát gyakorolja az olajtársaság. Ez azt jelenti, hogy a Mol él a tavaly júniusban megkötött vételi opciójával és részvényenként 6,72764 eurós áron vásárolja meg a fenti mennyiséget a banktól. Kedden a Mol papírok 2624 forinton zártak, de ennél alacsonyabb áron, 2408 forintért kerülhetnek a részvények az olajtársasághoz. A szerződés szerint a Mol vételi opciója amerikai típusú, így az bármikor lehívható (volt). 

Hasonló módon gyakorolja vételi jogát az olajcég a Commerzbank AG-val szemben, itt 9,8 millió darab részvényt vásárol a társaság, egyenként 6,7389 euróért. A harmadik érintett az ING Bank N.V., amelynek 36,7 millió darab Mol részvényt kell leszállítania, amelyekért egyenként 6,6 eurót fizet a magyar olajtársaság. 

A részvények január 21-én kerülnek át a Mol-hoz. 

A fenti tranzakciók után a Mol saját állománya 95,3 millió darabra nő. Ha a 74 millió darab érintett értékpapír saját állományban marad, az a többi részvényes szemszögéből jó hír lenne, mivel ez a mennyiség a teljes bevezetett részvények kilenc százalékát testesíti meg, saját részvényként viszont osztalékra nem jogosult, így a többi Mol-papírok után nagyobb összegű jutna.

A VG kalkulációja szerint az opciós ügyleteken a Mol haszna 49,3 millió euró volt, ami az aktuális árfolyamon 17,6 milliárd forint.