Nem csökkent a pörgés a DH-nál, kimagasló periódust zárt a társaság az év végén. A franchise-ingatlanközvetítés 29, a saját irodás ingatlanközvetítés 39 százalékkal bővült, a hitelközvetítés pedig robbanásszerű, 74 százalékos növekedést mutatott.

Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A piac éves lefutásáról előzetes eredményközlésükben azt írják, hogy Magyarországon a lakóingatlan-piac 10 éve nem látott szinteket ért el az év első felében, amit a második fél évben némi megnyugvás követett, majd a december nagy pörgést hozott. A cég tranzakciószám-becslése szerint Magyarországon decemberben több mint 11 400 adásvétel történhetett, ami elmarad az éves csúcsnak tekinthető május–júniusi 13-14 ezres adattól.

A csoport becslése szerint tavaly elérte a Covid előtt megszokott évi 150 ezer darabos tranzakciószámot a magyarországi piac.

Irodáik idehaza 2,7 milliárd forint jutalékbevételt realizáltak az utolsó három hónapban, ami 29 százalékos növekedést jelent. A hitelezés volumene 13, a saját irodák mennyisége 90 százalékkal nőtt. A hitelkihelyezések így 25,5 milliárd forintot értek el idehaza.

Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Jól teljesített a cseh leánycég is. A saját irodás ingatlanközvetítés 19 százalékkal nőtt, míg a jutalékbevételek 2,6 százalékkal bővültek. Megjegyzik, hogy a csehországi iroda kis mérete miatt a számok nagymértékben ingadozhatnak.

A csoport másik nagy piacán, Lengyelországban némileg csillapodott a piac az erős nyári hónapok után. A lengyel franchise-hálózat jutalékbevételei harmadával nőttek, 936 millió forintot értek el. A saját irodák száma 11 százalékkal nőtt. Az eredmény szempontjából egyre meghatározóbb hitelezés területén kiugró, 102 százalékos növekedést mértek Lengyelországban.

Hangsúlyozzák, a csoport decemberben megállapodott az olasz HGroup többségi részének felvásárlásáról. A tranzakció zárása várhatóan január közepén megtörténik, az olasz társaságok volumen- és pénzügyi számai várhatóan a 2022. első negyedévi jelentésekben már szerepelni fognak. Schilling Dániel, a Duna House Nyrt. pénzügyi vezetője a Világgazdaságnak adott korábbi interjújában arról beszélt, hogy a HGroup megvásárlása meghatározó állomás a cégcsoport növekedési stratégiájában.