Jól fogadta a piac a várnál nagyobb profitbővülést jelentő amerikai nagybankok negyedéves beszámolóit, a Morgan Stanley részvényei két, a Bank of America (BofA) papírjai pedig három százalékot erősödtek a tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

A BofA több mint negyedével megugró, 7 milliárd dolláros nyereségről jelentett a szerdai tőzsdenyitás előtt. 

A második legnagyobb amerikai bank egy részvényre jutó profitja (EPS) 82 centre nőtt a december végén zárt negyedik negyedévben, egyaránt meghaladva az egy évvel korábbi 59 centes tényadatot és a Refinitiv elemzői konszenzusban szereplő 76 centes várakozásokat is. A pénzintézet tíz százalékkal 22,17 milliárd dollárra emelkedő bevételei nagyjából a prognózisnak megfelelően alakultak.

Fotó: FRANCOIS ROUX / AFP

A nettó kamatbevételek 11 százalékkal, 11,41 milliárd dollárra híztak az év végén újra élénkülő hitelfelvételi kedvnek köszönhetően, de a befektetési banki és a vagyonkezelői üzletág is rekord bevételt ért el. Az eredményt növelte egy 851 millió dolláros tétel is, amit a hitelszerkezet javulása miatt szabadított fel biztonsági tartalékaiból a társaság.

Felpörgő M&A piac hizlalta a Morgan Stanley profitját

Profit soron verte a várakozásokat a Morgan Stanley is, amely a cégfelvásárlási piac fellendülésének és a kordában tartott személyi kiadásoknak köszönhetően zárt erős három hónapot. 

A befektetési bank tíz százalékkal növekvő, 3,59 milliárd dolláros nyereséget jelentett, a 2,01 dolláros EPS tíz centtel haladta meg a szakértői prognózist. 

A bevételek éves alapon mintegy hét százalékkal, 14,52 milliárd dollárra emelkedtek, ám így is elmaradtak a Wall Street 14,6 milliárdos prognózisától.

A részvénykereskedési szegmens forgalma 13 százalékkal 2,88 milliárd dollárra hízott megugró brókerdíjak és a stratégiai befektetések 225 millió dolláros felértékelődése nyomán, ami ellensúlyozni tudta a kötvénykereskedési üzletág harmadával zsugorodó bevételeit.

A vagyonkezelésből származó bevételek 10 százalékkal 6,28 milliárd dollárra gyarapodtak, a piaci itt viszonylag pontosan prognosztizálta az emelkedő eszközkezelői díjak és a bővülő befektetési hitelezés által is javuló forgalmat. A befektetési banki tevékenység 2,43 milliárd dollárt hozott a konyhára, az M&A tevékenységből származó magasabb tanácsadói díjak révén. Az éves alapon hat százalékos bővülés ezzel együtt némileg elmaradt a szakértői becsléstől.

Felemásan teljesít a szektor

A korábban jelentő szektortársak közül a JPMorgan és a Citigroup eredménye három év óta a legkisebb mértékű pozitív meglepetést szállította, míg a Goldman Sachs profitja a megugró költségek miatt közel 10 százalékkal maradt el az elemzői várakozásoktól. Egyedül a várakozásokat minden főbb soron túlteljesítő, 2022-re magasabb kamatbevételi és költségcsökkentési célokat kitűző Wells Fargo beszámolója bizonyult igazán meggyőzőnek.