Közel 3 százalékot esett a nyitás előtti kereskedésben a JPMorgan Chase, közel 4 százalékot a CitiGroup részvénye, miután közzé tették a tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentést. Ami annyiban érthető, hogy mindkét bankház meredek profitesésről számolt be. De a szintén nyitás előtt jelentő Wells Fargo is csak szerény, fél százalékos emelkedést tudott felmutatni a kereskedés kezdetét jelző harangszó előtt, pedig a negyedéves nyeresége 86 százalékot ugrott.   

A JPMorgan Chase nyeresége 14 százalékkal csökkent év per év alapon. A negyedéves profit 10,4 milliárd dollár volt, ami részvényenként 3,33 dollárt jelent, míg a Wall Street részvényenkénti 3,01 dollárt várt. Igaz, az utolsó negyedévi lassulás sem akadályozta meg a bankot abban, hogy rekord szintre futtassa az egész éves nyereséget. 

Fotó: ANGELA WEISS / AFP

Az Egyesült Államok legnagyobb bankja 48,3 milliárd dollárt keresett 2021-ben, szemben a pandémia előtti 36,4 milliárd dolláros csúccsal, amit 2019-ben könyvelt.

A gazdaság talpra állása, a lendületesen emelkedő részvénypiacok és a fúziós láz nagyban támgatta tavaly a profitabilitást.

Arról nem is szólva, hogy tavaly a JPMorgan 9 milliárd dollárt szabadított fel abból a 19 milliárdos tartalékból, amit még 2020-ban különített el a nem fizető hitelek fedezetére. A negyedik negyedéves árbevétel 29,3 milliárd dollár lett, szemben az elemzők által várt 29,8 milliárd dollárral. A teljes éves bevétel is rekordot döntött: 1 százalékkal, 121,6 milliárd dollárra emelkedett. Több részleg – befektetési bank, a kereskedelmi bank, vagyonkezelés – a valaha volt legjobb évet zárta.

Ám csalódást keltett, hogy az elemzők a negyedik negyedévben fellendülésre számítottak, mind a vállalati, mind a lakossági üzletágban, s különösen a hitelkártya szegmens területén

– mondta a VG-nek Józsa Bence, az Equilor elemzője.

Hozzátéve: a cég hitelállománya 1 080 milliárd dollárra nőtt, ami 30 milliárd dolláros felülteljesítés az elemzői várakozásokhoz képest. Ám a kereskedési jutalékokból származó árbevétel tovább mérséklődött, mind a mind a szegmensben, amit csak némileg tudott ellensúlyozni a befektetési banki szegmens vártnál jobb eredménye.

A Citigroup is meredek, 26 százalékos profitcsökkenésről számolt be a negyedik negyedévben. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 1,99 dollár lett, szemben a 1,62 dolláros várakozással, míg az árbevétel 17,02 milliárd dollár, szemben a várt 16,75 milliárd dollárral. Ám a bankóriás nettó bevétele 26 százalékkal, 3,2 milliárd dollárra csökkent. A Citigroup a költségek növekedésére hivatkozott, hozzátéve, hogy az eredmények mintegy 1,2 milliárd dolláros adózás előtti hatást tartalmaznak az ázsiai fogyasztói banki üzletágak értékesítésével kapcsolatban.

A vártnál gyengébb részvény és kötvénykereskedési jutalékok miatt adták be a nyitás előtti kereskedésben a Citi részvényeit - vélekedett Józsa Bence (Equilor), mondván, a kötvénykereskedési díjakból származó árbevétel 2,54 milliárd dollárra csökkent, ami a vártnál nagyobb visszaesés, miután az elemzők 2,69 milliárd dollárt jósoltak. A részvénykereskedési szegmens 3,1 százalékkal 785 millió dollárra csökkent, míg az elemzők 835,5 millió dolláros eredményre számítottak. A befektetési banki szegmens árbevétele csak részben tudta ellensúlyozni az előbbi két divízió gyengélkedését.

A Wells Fargo negyedéves nyeresége 86 százalékkal emelkedett év per év alapon, az egy részvényre jutó nyereség 1,38  dollár lett, szemben az 1,02 dolláros várakozással. Az árbevétel 20,86 milliárd dollár, míg a Wall Street 18,85 milliárd dollárt várt. A hitelezési portfólió javulása volt látható a negyedik negyedéves eredményeken, mellyel kapcsolatban a menedzsment elmondta, hogy látható, ahogy a kormányzati stimulusok kifutottak, ismét felélénkült a banki hitelezés iránti kereslet. A bank kihelyezett hiteleinek állománya 1 százalékkal bővült, melyet különösen a vállalati szegmens kereslete hajtott. A vállalat költsége 13,2 milliárd dollárra csökkentek, ami a vártnál kisebb költségcsökkenést jelent. A menedzsment közzétette, hogy a 2022-es évre vonatkozóan további 4,3 százalékos költségcsökkentést várnak.