Napok óta alulteljesítő a blue chipek közül a Richter nem volt ez másképp a hétfői kereskedésben sem: délután másfél százalékkal csökkent az árfolyam, míg az év elejétől kezdve már 8 százalékos a lemorzsolódás.

A kurzus január elején még alulról súrolta a 9000 forintot, hétfőn pedig ideiglenesen a 8000 forintos szint is elesett, ilyesmire utoljára júliusban volt példa. 

A gyógyszergyártó negyedéves jelentése február 28-án érkezik, s nem ez az első eset, hogy a jelentés előtti hetekben alulteljesítőek a Richter-papírok. Utána viszont, ha a vállalat a vártnál jobb eredményt publikál, gyakran napokig jó teljesítményt láthatunk – mondta a VG-nek Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője, aki szerint a jelenlegi árszinteken egyre attraktívabb a Richter részvény. 

Fotó: Róka László

Utalt például arra, hogy az árfolyam (P) és a nyereség (E) arányát kifejező P/E mutató jelenleg 11,1 míg a historikus átlag 14.

Utoljára 2020 végén kereskedtek ilyen alacsony értékeltségi mutatók mellett a Richterrel, akkor 6300 forint volt az árfolyam.

A Richter piacát egyébként a szektor is lefelé húzza, a STOXX Europe 600 Health Care az év elejétől hasonló utat követ, mint a magyar gyógyszergyártó részvénye: 8,6 százalékkal csökkent az index. Cinkotai Norbert hozzátette, a Richter jelenlegi árazásán vitathatatlanul érződik a forinterősödés hatása, amely egyértelműen negatív az árbevételének 95 százalékát külpiacokon realizáló társaság számára. 

A befektetők dolgát a technikai kép sem könnyíti meg. Az Erste Market szerint abban, hogy több mint fél éve nem látott értékre csökkent az árfolyam, szerepet játszhatott a várttól kismértékben elmaradó negyedik negyedéves Vraylar értékesítés az Egyesült Államokban. A következő támasz 7 825 forintnál található, a következő napokban oldalazás, illetve enyhe emelkedés várható a részvénytől.