A cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kereskedelme tavaly 6 százalékkal, 380 millió tonnára nőtt, ahogy a gazdaságok kilábaltak a Covid19-világjárványból – közölte hétfőn a Royal Dutch Shell. A vállalat piaci előrejelzése szerint 

az LNG-kereslet 2040-re várhatóan közel duplázódik, s 700 millió tonnára bővül. A jövőben a cseppfolyósított gáz kulcsszerepet játszhat a megújuló energiát hasznosító erőművek teljesítményingadozásainak kiegyenlítésében. 

Fotó: Shutterstock

Amíg 2020-ben 2 dollárba került egy millió brit hőegység LNG, addig tavaly már 56 dollárt kellett fizetni ugyanekkora mennyiségért, mert a kínálat nem tudott lépést tartani a világjárványból kilábaló világgazdaság dinamikusan növekvő keresletével. 

Kína 12 millió tonnával, 79 millió tonnára növelte LNG-importját, s mivel kitűzött célja, hogy 2060-ra karbon semlegessé váljon a gazdasága, a következő évtizedekben várhatóan tovább növekszik az ország LNG-igénye. Amit az is jelez, hogy tavaly a kínai LNG-vásárlók évi 20 millió tonnánál nagyobb mennyiségre kötöttek hosszú távú szerződéseket. A Shell szerint Ázsiában a korábbinál több beruházásra van szükség, hogy az LNG kínálata közelítsen a növekvő kereslethez.

Az LNG-export tavaly annak ellenére is emelkedni tudott, hogy váratlan leállások miatt akadozott a szállítás. Az Egyesült Államok kivitele nőtt a legnagyobb mértékben, 24 millió tonnával az előző évihez képest. Míg a prognózis szerint az idei évben az Egyesült Államok a világ legnagyobb LNG exportőrévé válhat, megelőzve Katart és Ausztráliát.