Valóban túl hosszú ideig tartott, amíg a Fed és az EKB korrigálta az áremelkedés félreértelmezését. Ezzel a monetáris politikai szigorítás feltorlódását kockáztatják, ahogy az inflációs várakozások egyre beágyazottabbá válnak (Mohamed El-Erian, FT, 2022. február 6.).

Most mindkét vezető jegybank igyekszik visszanyerni a szakpolitikai hitelességét, miután – hibásan – túl sokáig tartották fenn az „átmeneti” jellegére vonatkozó álláspontjukat.

A monetáris politika és a gazdaság számára fokozatosabb átmenetet kellett volna választaniuk az inflációs adatok folytonos félreértelmezése helyett.

Az EKB nem fogja tudni egyszerre fenntartani mind a negatív kamatlábakat, mind pedig az eurozóna kötvénypiacaira gyakorolt nagyon erős befolyását. Az európai jegybanknak vagy a pozitív kamatlábak felé vezető sima utat kell választania, vagy pedig azt, hogy az 100 százalékát felvásárolja, ahogy az elmúlt két évben is tette.

Az idő még a legnagyobb jegybankok számára is szűkös erőforrás, ezért fel kell gyorsítaniuk a döntéshozatali folyamataikat. Az inflációs narratívát elvesztették, de a jövőben várt infláció elleni háborút még megnyerhetik.