A piaci keresleti aktivitást kihasználva tavaly a Rába Holding a 2020-as járványévhez mérten közel 20 százalékkal, 46,4 milliárd forintra növelte forgalmát. A bevételek ugyanebben az ütemben nőttek a negyedik negyedévben is éves bázison, az időszak végére pedig elérték a 13,2 milliárd forintot, ami 5 éves csúcsot jelent a járműgyártónál, ha csak az év utolsó periódusait vesszük górcső alá.

A jelentős kereslettel egyidejűleg jelenlévő kiugró acélpiaci beszerzési árak és az európai energiapiaci krízis ugyanakkor drasztikus árrobbanáshoz vezetett, és brutális inflációs megterhelés alá helyezte a Rába gazdasági környezetét. A helyzetet nehezíti, hogy a csoport a jelentős költségoldali nyomást a vevőkre döntő többségében negyedéves, komplettebb gyártású termékek esetében csak féléves időeltolódással képes áthárítani.

A kedvezőtlen hatásokat a holding rugalmas gyártással és a költségek kordában tartásával ellensúlyozta. A közvetett jellegű költségek növekedése mindössze 3,3 százalék volt.

Fotó: Karnok Csaba

 

Mindennek eredményeként az előző évi nagyjából 200 millió forintos csoportszintű működési eredmény 2021-ben csaknem 2 milliárd forintra nőtt, amelyből 550 millió forint jutott az év utolsó három hónapos periódusára. A konszolidált üzemi eredményhez hozzájárult egy, a II. negyedévben végrehajtott ingatlan értékesítés is, melyből a cég több mint 1 milliárd forint bevételhez jutott.

A bővülő üzemi szintű nyereséghez valamennyi üzletág javuló hatékonysággal elért nyereséges tevékenységgel járult hozzá. Éves szinten a futómű-üzletág 498 millió, az alkatrész-divízió 607 millió, míg a jármű-szegmens 252 millió forint üzemi profitot termelt. Ráadásul mindhárom üzletág pozitív üzemi eredményről számolt be a rendkívül nehéz negyedik negyedévben is.

A konszern készpénztermelési eredményességét igazolja, hogy éves EBITDA-ja meghaladta a 4,3 milliárd forintot, miután 2020-ban valamivel 2,6 milliárd forint alatt maradt. Az éves EBITDA-ráta eközben 6,6 százalékról, 9,4 százalékra emelkedett. A 4. negyedévben azonban visszájára fordult a folyamat, és 8,7 százalékos marzs mellett az EBITDA év/év bázison 39 százalékkal, 1,15 milliárd forintra esett.

A Rába nettó nyeresége tavaly megközelítette az 1,3 milliárd forintot, nagyjából hasonló mértékű tavalyelőtti veszteséget követően, az utolsó negyedévben viszont 90 százalékkal 110 millió forintra zuhant.