A Tesla részvényei közel 7 százalékkal 1079 dollárra emelkedtek a hétfői tőzsdenyitás előtt tengerentúli elektronikus kereskedésben, miután a CNBC információi szerint a részvények újabb felaprózására készül a cég. A cél az, hogy az autógyártó részvényosztalékhoz juttathassa befektetőit.

Fotó: PATRICK PLEUL / AFP

Az amerikai tőzsdefelügyelettől (SEC) ugyanis az szivárgott ki, hogy a Tesla éves közgyűlésén 

az engedélyezett törzsrészvények számának növelését fogja kérni ... annak érdekében, hogy lehetővé váljon a részvényosztalék.

A részvényosztalék a részvényeseknek készpénz helyett további vállalati részvények formájában kifizetett Ezek az osztalékok nem befolyásolják a vállalat értékét, ám hígítják a részvények árfolyamát. A felaprózás mértéke egyelőre nem ismert.

A Tesla legutóbb 2020 augusztusában osztotta fel – ötödölte – részvényeit, melyek árfolyama több mint kétszeresére nőtt azóta.

A pénteki zárásig egyébként az újfent koronavírussal megfertőződő cégének papírjai 4,4 százalékkal értékelődtek le idén, miután tavaly 49,8 százalékkal, 2020-ban pedig 743,4 százalékkal drágultak. A Tesla részvényei az elmúlt öt év mindegyikében erősödtek.

Közben a Bloomberg News jelentette, hogy az amerikai elektromosautó-gyártó leállítja a termelést a sanghaji gyárában a Covid-19 miatt elrendelt lezárásokra tekintettel.