A kongresszus demokratái által pénteken benyújtott törvényjavaslat (Big Oil Windfall Profits Tax) a vezető amerikai olajtermelőket és olajimportőröket sújtaná adóval. Az új törvény 50 százalékos adót vetne ki a 2015 és 2019 közötti átlagár feletti árrészre.

Előzetes becslések szerint évi 45 milliárd dollárt hozna 120 dolláros olajár mellett.

Az adófizető polgárok pedig adóvisszatérítést kapnának, vagyis az állam ezt az extrabevételt visszaosztaná. Ami évi 240-360 dolláros kifizetést jelentene. A kisebb olajvállalatok mentesülnének az alól.

Fotó: Shutterstock

Mivel Oroszország ukrajnai inváziója miatt a benzinárak ugrásszerűen emelkednek, az olajvállalatok rekordnyereségre tesznek szert, s milliárdokkal gazdagítják részvényeseiket, miközben az átlag amerikai azzal szembesül a benzinkutaknál, hogy 4 dollár egy gallon – mondta a törvényjavaslat egyik benyújtója.

A legnagyobb amerikai olajtermelők milliárd dolláros veszteségekről számoltak be 2020-ban, amikor a pandémia miatt karantén intézkedéseket vezettek be. Tavaly azonban kiugró profitot értek el amikor robbanásszerűen emelkedtek az olajárak, válaszul a járvány utáni emelkedő keresletre, miközben a kitermelést visszafogja a vállalatok zöldülése. A törvényjavaslatban bázisként megjelölt 2015-2019-es időszakban az olajárak viszonylag mérsékeltek voltak.

A beadványt csak demokraták írták alá.

Az American Petroleum Institute lobbicsoportja bírálta a javaslatot, mondván, a törvényhozóknak arra kell törekedniük, hogy a gazdaságpolitika növelje az ország kínálatát, ahelyett, hogy visszatartaná a befektetéseket. Az Urban Institute elemzőközpont szerint, bár a javaslat növelheti az energiaárakat, mivel a termelés kevésbé lesz jövedelmező, s az is drágulna, az amerikai családoknak mégis kedvező lenne az éves egyszeri kifizetés.

A Wall Street Journal emlékeztet, hogy a demokrata törvényhozók már 2008-ban is fontolgatták, hogy rendkívüli nyereségadót vetnek ki az olajtársaságokra, amikor a benzin ára elérte a 4 dollárt gallononként. Elnökválasztási kampányában Barack Obama támogatta ezt az adót , míg a republikánus elnökjelölt, John McCain szenátor ellenezte. Az olajipari lobbi nyomására akkor elhalt a javaslat.