Az  S&P 500 és a NASDAQ 100 az elektronikus kereskedésben hétfőn kora délutánig ledolgozta korábbi veszteségét. Az európai Stoxx Europe 600 index eközben egyenesen emelkedett a bányavállalatok és az energiatermelő cégek erősödésének köszönhetően.

Fotó: Shutterstock


A piacnyitás előtti kereskedésben a Boeing 8 százalékkal esett, miután a China Eastern Airlines Boeing 737-800NG típusú, 132 embert szállító repülőgépe lezuhant Kína délnyugati részén.

A West Texas Intermediate olaj hordónként 110 dollár fölé emelkedett, mivel a befektetők továbbra is a háborúra, valamint a közel-keleti feszültségre fókuszálnak.

Kulcskérdés, hogy a múlt heti részvénypiaci fellendülés és a volatilitás csökkenése tartósnak bizonyul-e – írja a Bloomberg. Az európai részvények már visszanyerték veszteségüket, melyet Oroszország közel egy hónappal ezelőtti ukrajnai inváziója miatt szenvedtek el.

A nyersanyagárak ralija azonban továbbra sem mutatja az enyhülés jeleit, ami a befektetőket inflációs riadókészültségben tartja, mivel attól félnek, hogy a kamatemelési kényszer lelassítja a gazdaságot, és ezért meghiúsulhat az amerikai gazdaság korábban előre jelzett puha landolása – jegyezte meg Brian Weinstein, a Morgan Stanley szakértője a Bloomberg TV-ben.