Több elmélet is kering a piacon, amivel a befektetők igyekeznek megmagyarázni a árfolyamának emelkedését. Az egyik szerint a kriptoközösség azt nyugtázta vásárlásokkal, hogy a nagy tőzsdék egyelőre nem általánosan kapcsolják le orosz tagjaikat, hanem csupán a szankciós listán lévőket korlátozzák. Ezzel ellentétben vannak, akik a sokat emlegetett menekülőeszköz jelleggel magyarázzák a Bitcoin erősödését, azaz szerintük az általános tőzsdei-devizapiaci rossz hangulat közepette a hagyományos eszközöktől elfordulva a digitális piacra csoportosítanak tőkét a befektetők.

 

Fotó: MARVIN RECINOS / AFP

 

Ugyanakkor nem szabad lebecsülni az orosz-ukrán térség kriptopiaci jelentőségét sem. A digitális piacok népszerűségét jól mutatja az is, hogy az ukrán kormány hivatalos Twitter oldalán már szombaton közölte, hogy mostantól Bitcoinban, Ethereumban, illetve a legtöbb népszerű kriptodevizában is fogadnak adományokat. Kedden délutánig 13,7 millió dollár, azaz 4,5 milliárd forintnyi utalás érkezett a két számlaszámra – tudta meg a BBC. Több, mint 4 ezren adományoztak, az egyéni felajánlások átlagos összege 95 dollár (32 ezer forint).

 Mark Mobius veterán befektető szerint az orosz vásárlások dobták meg a Bitcoin árfolyamát. Mobius maga is arra buzdítja a befektetőket, hogy diverzifikálják portfólióikat, és vegyenek aranyat, mivel a geopolitikai feszültségek átterjednek a piacokra. „Nem lennék vevő, de ha orosz lennék, vevő lennék” – mondta Mobius a CNBC-nek. Úgy véli, azt oroszok a kriptopiacon mentik ki vagyonukat - hangsúlyozta a Mobius Capital Partners alapító partnere.

Az invázió csütörtöki kezdete óta a központi bitcoin tőzsdéken az orosz rubelben és az ukrán hrivnyában végrehajtott tranzakciók az elmúlt hónapok legmagasabb szintjére emelkedtek a Kaiko kriptográfiai adatokkal foglalkozó cég szerint.

A TRM Labs szerint a kriptovaluták nem fogják tudni segíteni Oroszországot a szankciók elkerülésében. Ari Redbord, a társaság jogi és kormányzati ügyekért felelős vezetője szerint , hogy a kriptoeszközöket egyelőre nem olyan elterjedtek, hogy valós segítséget nyújtsanak a szankciók hatásának csökkentésére. Redbord azt is elmondta, hogy a likviditás nagy része a nagy kriptotőzsdéken van, amelyek szigorú ellenőrzési mechanizmusokkal rendelkeznek a tranzakciók ellenőrzésére.