Az orosz oligarchák előbb-utóbb pótolni fogják a lefoglalt luxusjachtjaikat, ebben és a kínai újgazdagok hivalkodásában bízva a kategória egyik legnagyobb gyártója, az olasz Ferretti-csoport úgy döntött, hogy az Ukrajnában zajló háború ellenére sem fújja le a Hongkongba tervezett, tavasszal esedékes elsődleges részvénykibocsátását (IPO). Állításuk szerint a válságövezetből érkező bevételek csoportszinten csak három százalékát adják az összforgalomnak, s ők különben is a gigajacht kategória alatti érdeklődési kört célozzák meg a hajóikkal. 

Fotó: Stefano Mazzola/Awakening / Getty Images

A tőzsdén jegyzett olasz jachtépítő vállalatok meglehetően rosszul fogadták a háborús híreket és a nemzetközi szankciókat, a Sanlorenzo árfolyama 30 százalékkal zuhant az orosz invázió február 24-i elindítását követően, míg a The Italian Sea Group papírjai húsz százalékkal lettek olcsóbbak. Azóta mindketten tíz százalékra faragták le a veszteségüket. Az 1968-ban alapított és hat olaszországi üzemet működtető Ferretti az év első két hónapjában 308 millió eurónyi új megrendelést szerzett, ezzel 1,27 milliárdosra bővítve teljes szerződésállományát – írja a Reuters. 

Azaz munkája lesz bőven, s miután vevőkörét az egyedi jachtok iránt érdeklődők alkotják, így velük az okozta folyamatos költségnövekedést is könnyedén el tudja fogadtatni. A Ferrettinél szentül meg vannak győződve arról, hogy a világgazdaságban egyre inkább eluralkodó bizonytalanság őket nem érinti. Az IPO helyszíne magyarázatra szorul, a Ferretti ugyanis csak a nevében olasz, valójában a kínai Weichai-csoport részeként készíti a hajóit 2012 óta, amikor a kínaiak 86,8 százalékos részesedésre tettek szert benne. 

Fotó: Stefano Mazzola/Awakening / Getty Images

Mindamellett az olasz hátterű hongkongi IPO nem unikum, jó pár éve a luxusminőségű divatáruiról világhírű Prada választotta ugyanezt az utat, részint azzal az indoklással, hogy közelebb kíván lenni a dinamikusan bővülő ázsiai piachoz. Ahogy a Ferretti is a kínai megrendelőkhöz. A társaság egyébként nem nagyétkű, jó esetben 301 millió amerikai dollárt vonna be a hongkongi piacról, ami nem lesz túl bonyolult feladat, hiszen öt kulcsbefektető együtt 129,5 millió amerikai dollár értékben vállalta, hogy beszáll a ügyletbe, megtámogatva ezzel az IPO-t. 

A árát a Ferretti a 21,82–28,24 hongkongi dolláros sávba várja, s eredetileg 83,58 millió részvény értékesítésével számol, azaz a cég 25 százaléka kerülhet külső befektetőkhöz. A Ferretti piaci kapitalizációját 1,2 milliárd amerikai dollárra becsülik, ez a pozitív forgatókönyv. Az árat pénteken szabják meg, a kereskedés március utolsó napján indul majd. 

A piaci hangulat egyelőre nem mondható euforikusnak, az első két hónapban nem tolongtak a tőzsdére kívánkozó vállalatok. Olyannyira nem, hogy az egy évvel korábbi 11 milliárd hongkongi dolláros kibocsátással szemben az idén csak 837,4 milliós tételt regisztrálhatott a börzeüzemeltető. Az irányadó Hang Seng index pedig a globális monetáris szigorítási hullám közepette 9 százalékkal gyengült.