Az orosz elnök szerda koradélután bejelentette: Moszkva azt tervezi, hogy a nem baráti országoknak a jövőben rubelben kell fizetniük a nekik szállított orosz földgázért. Putyin azt közölte a Reuters jelentése szerint, hogy Oroszország továbbra is rendben szállítja a földgázt, a változás egyedül a fizetések pénznemét érinti, és a Gazprom vállalatnak ennek megfelelően kell módosítania a szállítási szerződéseket. 

Az orosz kormány és jegybank egy hetet kapott, hogy megtalálja a megoldásokat a fizetési változásokra. 

A bejelentés felvetette a kérdés, hogy vajon az orosz földgázt vásároló országok hol juthatnak hozzá a szükséges rubelhez, és milyen árfolyamon vehetik meg azt. Az ezekből fakadó bizonytalanságot mind a forint, mind a zloty megérezte. 

A hazai deviza kedden, az MNB 100 bázispontos kamatemelésének hírére még erősödni tudott az euróval szemben, az EUR/HUF keresztárfolyama a reggeli 373,50-ről a jegybank agresszív fellépésének köszönhetően napközben 370 alá süllyedt, és húzta magával a lengyel zlotyt is. Elemzők már szerda reggel figyelmeztettek, hogy némi korrekció várható a forint piacán, hiszen a régiós devizákat – így a forintot is – jelenleg nagyrészt az orosz-ukrán konfliktus miatti geopolitikai kockázatok, és az ebből származó kockázatkerülés mozgatja, így a 370 forintnál olcsóbb euró-árfolyamot csak akkor láthatunk viszont, ha előrelépés történik a háborús felek közötti béketárgyalásokon.

De arra valószínűleg ők sem számítottak, hogy a forint előző nap összegyűjtött előnye alig fél nap alatt teljesen elillan. Pedig ez történt, sőt, az euróért szerda este újra 375 forintot kértek a bankközi piacon, csaknem öt forinttal többet, mit előző este. A dollárért szerda este 339,80 forintot kértek, 1,1 százalékkal többet, mint egy nappal korábban.

Forrás: stooq.com

 

Ahogy kedden, a zloty szerdán is követte a forintot, és hasonló ütemben, egy százaléknyit gyengült az euróval szemben szerda estére; az EUR/PLN keresztje estére újra 4,72380-on állt (a keddi kereskedést a lengyel deviza az euróval szemben 4,67700-án zárta).

Forrás: stooq.com

 

Rubelben kell fizetni ezután az orosz gázért, mondta Putyin

Oroszország azt tervezi, hogy a nem baráti országoknak ezután rubelben kell fizetniük a nekik szállított orosz gázért – közölte Vlagyimir Putyin elnök a Reuters jelentése szerint.