Egyértelműen túl van a mélyponton a kamionos cég, a decemberben megfogalmazott stratégiájukban 20 millió euró környéki operatív eredményről beszéltek, ami reális EBIT-előrejelzés lehet 

– hangsúlyozta Bukta Gábor, a Concorde elemzője. Szerinte a nagyjából egy hét múlva nyilvánosságra kerülő gyorsjelentés nem a robbanásszerű növekedésről szól majd, sokkal inkább stabilitást jelezhetnek a számok. A nemzetközi fuvarozásból adódó bevételek is enyhén emelkedhettek negyedéves alapon. A Q4-es eredményt az is meghatározhatja, hogy mennyire állt le az ipar az év végén, így ez milyen mértékben húzta vissza a Waberer’s rendelésállományát – tette hozzá Bukta.

Fotó: KALLUS GYORGY

Ebből a szempontból pozitív indikációt jelenthet a társaság vezérigazgatójának korábbi nyilatkozata. Barna Zsolt a VG Podcastnak ugyanis azt mondta, hogy kiemelkedően alakult az adventi időszak, illetve az év vége, de az október csendesebb volt a megszokottnál.

A folytatás azonban bizonytalanabb, az idei első negyedév kevésbé alakulhat kedvezően 

– foglalja össze véleményét a Concorde elemzője. Az orosz–ukrán háború ugyan első körben nem hat a társaságra, ugyanis a Waberer’snek sem Ukrajna, sem Oroszország nem a célpiaca, (ezt egyébként nemrég külön közleményben is hangsúlyozta a logisztikai cég), de az ellátási lánc esetleges problémái, az autóipari gyárak bezárása, illetve a lelassuló alapanyag- beszállítás miatt akadozó termelés már jelentősen visszafoghatja a cég eredményét. Bukta Gábor azt mondta, a hektikus piaci viszonyok közötti lavírozásban van tapasztalata a menedzsmentnek, ugyanis tavaly a koronavírus-járvány miatti váratlan helyzetek tépázták a számokat, így összességében jelentős bázishatással nem kell számolni. Ugyanakkor a mostani, az ukrajnai háborúból adódó kiesést annyi bizonytalanság övezi, hogy ebben a pillanatban még ezt lehetetlen reálisan számszerűsíteni – hangsúlyozta a szakember.

A fegyveres konfliktus mellett elvben jelentősen felnyomhatja a működési költségeket a lengyelországi járulékok korrekciója és a magyarországi minimálbér-emelés is. Ugyanakkor Bukta Gábor szerint az ebből fakadó többletköltséget a társaság valószínűleg tovább tudja hárítani a megrendelőkre. Hosszabb távon, ha az ukrajnai menekültek nagy száma miatt tömegével jelenik meg friss munkaerő a piacon, az enyhítheti a bérnyomást, így akár a cég költségszintjének csökkenéséhez is vezethet.

Élvezi viszont a társaság a befagyasztott hatósági üzemanyagárak hatásait. Ugyanis miközben az üzemanyag-klauzúráknak köszönhetően a nyugat-európai rendkívül magas árakat némi csúszással majd továbbhárítja a megrendelőkre a társaság, addig igyekszik az itthoni, relatíve alacsony árú üzemanyaggal járatni kamionjait. Emellett a nemzetközi fuvarozási szolgáltatások elszámolása euróban történik, a csoport bevételeinek legalább 60 százaléka euróban keletkezik, így a forint gyengülése is enyhén pozitívan hat az eredményre a Concorde számításai szerint.

Az áremelkedés miatt nem csökken a napi cikkek fogyasztása, a Waberer’s biztos lábakon áll az FMCG szektorban

 – emelte ki Bukta Gábor. A magas (februárban a KSH adatai szerint 8,3 százalék év/év alapon) miatt inkább a nagy értékű vásárlásokat halasztja el a lakosság, de ugyanannyit vásárol élelmiszerekből, így az árindex még nem jelent kockázatot a logisztikai társaság számaira – zárta szavait a Concorde elemzője. 

Részvényátruházást jelentett be a Waberer’s

A Trevelin Holding és a Geraldton Invest Zrt., között szerződés jött létre a holdingnak a Waberer’sben meglévő 883 838 darab, egyenként 0,35 euró névértékű, dematerializált törzsrészvényből álló, az alaptőke 4,995 százalékát megtestesítő részvénycsomag adásvétele vonatkozásában. A pakett tulajdonjoga 2022. március 8-án átszállt a Geraldton Invest Zrt.-re. A társaság által közvetlenül birtokolt, szavazati jogot biztosító részvények száma 5 483 361-ről 4 599 523 darabra csökken, így részesedése az eddigi 30,99 százalékról 25,995 százalékra esik.