A várakozásokat felülmúló éves eredményt jelentett szerda reggel a Tesco. A brit kiskereskedelmi óriás forgalma a februárban zárult üzleti évben 5,8 százalékkal, 61,3 milliárd angol fontra nőtt, mintegy százmillióval meghaladva az elemzői várakozásokat.

A brit kiskereskedelmi piacon 27 százalékos részesedéssel bíró vállalat tisztított működési eredménye bő harmadával, 2,65 milliárd fontra emelkedett, míg adózás előtti eredménye több mint triplájára, 2,03 milliárdra ugrott.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A 2021–22-es üzleti év eredményéből részvényenként 10,9 penny kifizetését indítványozza a vezetés, egy évvel korábban még 9,15 penny ütötte a befektetők markát. A társaság emellett a következő egy évben 750 millió font értékben vásárolná vissza saját részvényeit.

A háború, valamint a magas és a gazdasági kilátások jelentette bizonytalan külső környezet miatt viszont

a márciusban kezdődött új üzleti évre vonatkozóan óvatos várakozásokat fogalmazott meg a menedzsment, a tisztított működési eredményt a tavalyi szint alá, a 2,4–2,6 milliárd font közötti sávba prognosztizálva.

„A külső környezet jelentette kihívások egyértelműen növekedtek az utóbbi néhány hónap során” – húzta alá Ken Murphy vezérigazgató.

A Tesco szerint leginkább három tényező befolyásolhatja a következő időszak teljesítményét: a vásárlói magatartás pandémiát követő normalizálódása, az inflációs költségek ellensúlyozására való képesség, valamint az alacsony árak fenntartásához szükséges beruházások.

A konzervatív eredményprognózisra a befektetők önteni kezdték a részvényt, a londoni tőzsdén jegyzett papírok bő öt százalékot zuhantak a kereskedés indulását követően.