Van esélyünk arra, hogy az Optimus első verziója már jövőre gyártásban lesz

– mondta a Tesla új jármű-összeszerelő üzemének megnyitóján a texasi Austinban. Musk először a 2021. augusztusi „AI Day” rendezvényén harangozta be az általános célú robotot, amely a feladatok széles skálájának elvégzésére lesz képes.

A Tesla azonban még nem mutatta be a robot működő prototípusát, és egyelőre nem világos, hogy Optimus mennyire kifinomult. Musk azt állítja, hogy az Optimus minden olyanra képes lesz, amit az emberek nem akarnak elvégezni, hozzátéve, hogy ezzel a „bőség korát” fogja elhozni.

Tréfás hangnemre váltva Musk azt is sugallta, hogy a robot 

még annál is nagyobb mértékben fogja átalakítani a világot, mint a Tesla autói, még ha ezt nehéz is elképzelni

– tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Musk 2018-ban úgy vélekedett, hogy a mesterséges intelligencia (MI) veszélyesebb, mint az atomfegyverek. Most az MI-témában kevésbé járatos közönség számára megnyugtatásképpen hozzátette, hogy 

az Optimus fejlesztői gondoskodnak arról, hogy biztonságos legyen. Semmi Terminátor vagy ilyesmi!

Musk korábban elmondta, hogy a Tesla úgy tervezi a robotot, hogy az emberek képesek legyenek elfutni előle, vagy legyőzni.

Amikor Musk először jelentette be a Tesla robotját, elárulta, hogy az ugyanazokon a csipeken és szenzorokon fog alapulni, amelyeket a vállalat autói használnak az önvezető funkcióhoz. A robot 1,6 méter magas, és fejmagasságban egy képernyővel szerelik fel a hasznos információkhoz.

Kezdetben sokan úgy vélték, hogy a robot csupán egy PR-fogás a Tesla számára, 

de Musk januárban hangsúlyozta, hogy a robot tényleg az idei új termékfejlesztés egyik legfontosabb prioritása. 

Úgy gondolom, hogy idővel jelentősebb lehet, mint a járműüzletág

– mondta akkor Musk a robotról. Az, hogy most már 2023-as gyártásról beszél, azt sugallja, hogy az Optimus valóban komoly vállalkozás.

Gary Marcus, MI-kutató abszurdnak nevezte Musk kijelentéseit. A CNBC-nek nyilatkozva elmondta, a Tesla több éves erőfeszítés után sem jutott közel ahhoz, hogy megbízhatóan megoldjon egy viszonylag egyszerű feladatot, a vezetést; ezért hajlandó lenne fogadni arra, hogy egy-két éven belül nem lesz olyan robot, amely minden emberi feladatot meg fog tudni oldani.

Musk ismert nagyot mondó bejelentéseiről, amellyel a Tesla izgalmas fejlesztéseire hívja fel a figyelmet, hogy ezzel is felpezsdítse a támogatókat, az alkalmazottakat, az ügyfeleket és a befektetőket. Gyakran előfordul azonban, hogy a termékek bevezetése nem az előre jelzett ütemezés szerint történik. Nem teljesült például az az ígéret, hogy 2020-ban egymillió önjáró robot taxi rója majd az utakat, és a napelemes tetőcserepekből sem lett semmi. Hátha a robotok pótolják majd az elmaradt vállalásokat!