A JPMorgan szerda kora délutáni jelentésével hivatalosan is elindult az első negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban.

A legnagyobb amerikai bank számára nem indult túlzottan jól 2022, bevételei ugyanis öt százalékkal 31,59 milliárd dollárra mérséklődtek, igaz, ezzel némileg meghaladták az elemzői konszenzusban szereplő 30,86 milliárd dollárt.

Profit soron drámaibb a kép, itt ugyanis éves alapon 42 százalékkal zsugorodó, 8,28 milliárdos eredményt közölt a nagybank. Az egy részvényre jutó, 2,63 dolláros nyereség ezzel hat centtel elmaradt a előzetes piaci várakozástól.

Fotó: NICOLAS ECONOMOU / AFP

Az eredmény egyfelől a tavalyi, nagyon magas bázisról csökkent, de egyszeri tételek is rontották azt. A társaság 902 millió dolláros hiteltartalékot különített el az esetlegesen nem törlesztő hitelek fedezetére, 

oroszországi eszközeinek leírása pedig további 524 milliós veszteséget jelentett számára az első három hónap során.

„Továbbra is optimisták vagyunk a gazdaság helyzetét illetően, legalábbis rövid távon – a lakosság és vállalatok mérlege, valamint a fogyasztói kiadások is egészséges szinten vannak –, de jelentős geopolitikai és gazdasági kihívásokat látunk a magas az ellátási láncok problémái, valamint az ukrajnai háború miatt” – jelentette ki Jamie Dimon vezérigazgató a jelentés kapcsán.

A befektetők a csalódást keltő profitszámokat követően három százalékos mínuszba rántották a részvényárfolyamot a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben.

A szektortársak közül holnap fedi fel lapjait a Citigroup, a Godman Sachs, a Morgan Stanely és a Wells Fargo is.