Noha az amerikai kötvénypiacokon egyre nőnek a kamatok, az Amazon hétfőn mégis 12,75 milliárd dollárt vont be a befektetőktől egy hét részes kibocsátás keretében – jelenti a Marketwatch.

A kötvények iránti kereslet azonban a 30 milliárd dollárt is meghaladta, ami nem annyira meglepő, hiszen utoljára két éve kínálta hasonlóan magas kamatszelvénnyel az adósságát a vállalat. Az új, 2,5 milliárd dollár értékben kiadott, 10 éves kötvények hozama például az amerikai állampapírokhoz képest 85 bázispontot fizet, ami figyelembe véve, hogy a 10 éves állampapírok hozam hétfőn 2,78 százalékos volt 3,6 százalék fölötti kamatszelvénnyel egyenlő az amazon kötvényein.

Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP

Bár ez még mindig olcsó finanszírozásnk tűnhet, a vállalat hasonló, ám 2020 júniusában kiadott kötvényei után csak 1,5 százalékot fizetett. Azonban a kötvényhozamok az elmúlt hónapokban világszerte emelkednek, miután az amerikai Fed és a többi központi bank is kamatemelésekkel és más, a pénzügyi feltételeket szűkítő lépésekkel küzd a meglóduló inflációval.

A kötvénykibocsátásra azt követően kerül sor, hogy a vállalat lezárta az MGM felvásárlásának folyamatát, melynek keretében 8,5 milliárd dollárt kellett készpénzben kifizetnie. Az Amazon az európai hatóságoktól kapott zöld jelzés hatására az amerikai kereskedelmi hatóság engedélyét sem várta meg a felvásárlás befejezésével.

Azonban a CreditSights elemzőinek hétfőn kiadott, ügyfeleknek szóló jelentése szerint aligha erre kellett a kötvénykibocsátás során bezsebelt összeg, ugyanis a vállalat 92 milliárd dolláros készpénzállomány fölött rendelkezik. A kibocsátás okának az Amazon általános vállalati célokat nevezett meg. Mindazonáltal a felvásárlás során a streaming terén erősítő óriásvállalat lépése a ma már Warner Bros. Discovery néven futó Discovery márciusi lépését követi, mely 30 milliárdos kötvénykibocsátásból finanszírozta összeolvadását az AT&T tulajdonolta WarnerMediával.

Mindez talán fordulatot hozhat az elmúlt hónapokban nyögvenyelősen teljesítő kötvénypiacban, mely a Goldman Sachs adatai szerint a befektetésre ajánlott minősítéssel rendelkező papírok terén az idei első negyedévet -9,1 százalékos eredménnyel zárta, mely 3 évtizede a legrosszabb évkezdés ezen eszközök esetében.