Elkezdődött az OTP Bank évi rendes közgyűlése (a részvényesi összejövetel határozatképes), ahol Varga Mihály pénzügyminiszter is felszólalt egy rövid gazdasági áttekintés erejéig. Nagyon nehéz tervezni a jelenlegi időszakban, stabilitás kell, de szerencsére a gazdaság állapota most erősebb, mint a korábbi válságok idején – fogalmazott a miniszter.

Beszélt a GDP-kilátások mellett a beruházások alakulásáról, amelyből tavaly 3500 milliárd forintnyi volt az állami szerepvállalás. Ha beruházás van, az azt jelenti, hogy a vállalati szektor optimistán tekint a jövőbe – mondta. A harmadik pillér a foglalkoztatottság – tette hozzá a miniszter –, amelynek aránya jelenleg 75 százalékos. Várakozása szerint a béremelések magas szintje az idén is megmarad, ez pedig pozitív hatással lehet a fogyasztásra. 

Fotó: KALLUS GYÖRGY/VG

Az idei évre tervezett hiánycél 4,9 százalék, mondta a miniszter. Magyarország pénzügyi stabilitása azonban akkor maradhat fenn, ha a szomszéd országban zajló háború a lehető leghamarabb véget ér. 2021-ben a magyar bankrendszer több mint 800 milliárd forintos eredményt ért el – emlékeztetett Varga Mihály, aki gratulált ahhoz, hogy Csányi Sándor 30 éve vezeti a pénzintézetet. 

A bankvezér bölcs döntéseket remél a kormánytól, Csányi Sándor emlékeztette a minisztert, hogy a OTP-csoport nettó nyereségének 51 százaléka már külföldről származik, így ha a szektorális adók emelésére kerülne sor, az OTP csalódásként tekintene egy esetleges olyan döntésre, amely a külföldi leánybankok eredményét is bevonná a különadó hatálya alá. 

Az ukrán krízisről beszél Csányi Sándor

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet szerdai közgyűlésén kitért arra, ha nincs a háború, akkor a külföldi leánybankok 51 százalékos profit-hozzájárulása tovább nőhetett volna az idén. A bankcsoport tőkemegfelelősége a szabályozói minimum felett van – tette hozzá –, ami nagy eredmény az erőltetettnek tűnő akvizíciós sorozat mellett.