Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet szerdai közgyűlésén kitért arra, hogy ha nincs a háború, akkor a külföldi leánybankok 51 százalékos profit-hozzájárulása tovább nőhetett volna az idén. A bankcsoport tőkemegfelelősége a szabályozói minimum felett van – tette hozzá –, ami nagy eredmény az erőltetettnek tűnő akvizíciós sorozat mellett. Nagy erőfeszítés kellett hozzá, hogy a hitelportfólió minősége a jelenlegi szinten maradjon, de ebben szerepet játszottak a jegybank korábbi intézkedései is.

A bank első embere elmondta, 2025-re megcélozták az 1500 milliárd forintos zöldhitelállomány elérését. Ha van eladó bank az európai piacon (vagy eszközállomány), továbbra is vizsgálják a lehetőségeket, tehát nem tettek le arról, hogy az organikus növekedést akvizíciókkal támogassák.

Fotó: KALLUS GYÖRGY/VG

Rekordot hozhatott volna az első negyedév az ukrán piacon, mondta Csányi Sándor, azok után, hogy 2021-ben a hitelezés 40 százalék felett bővült Ukrajnában a bank ottani leányvállalatánál. Szlovéniában jelenleg második számú szereplő az OTP, de hamarosan piacvezetővé válhat, véli az elnök-vezérigazgató (az NLB megvásárolta a Sberbankot, így előzött nemrégiben). 

Az OTP stabilitását nem veszélyezteti az ukrán krízis, a jövedelmezőségét azonban igen.

Hogy mekkora veszteséget okoz, csak akkor tudja megmondani, amikor véget ér a háború.

Emlékeztetőül:

az ukrán bank tavaly 40, az orosz 38 milliárd forint nettó nyereséget hozott.

Ha mindkét bankot le kellene írni, akkor a CET1 mutatójuk 150 bázisponttal esne. 100 milliárd forintnyi értékű 3-5 éves orosz állampapírral rendelkezik a bankcsoport, arra számít Csányi, hogy ezek be fognak folyni, ideiglenesen viszont számvitelileg leértékelődnek. Tőke- és likviditáspótlásra egyik országban sem készülnek, a betétesek bizalma nőtt az OTP felé a két országban. 

Az OTP Bank saját veszteségkalkulációja az ukrán leányvállalatra nézve egyébként sokkal magasabb, mint amennyivel az ukrajnai bankmenedzsment számol. Arról is beszélt Csányi Sándor, hogy a támadás alatt álló városokban sem állt le a bank működése, a fiókok zöme nyitva tart. 

Az orosz piacról szólva elmondta, nagy a nyomás rajtuk Ukrajnából, hogy hagyják el az orosz bankpiacot. Ezt azonban nem teszik meg, ugyanakkor visszafogott működésre álltak át, ez azt jelenti, hogy a fogyasztási hitelezésre koncentrálnak, nem üzletelnek az orosz állammal vagy állami cégekkel.

Készpénznek veszik a banki különadó emelését az OTP-ben

Elkezdődött az OTP Bank évi rendes közgyűlése (a részvényesi összejövetel határozatképes), ahol Varga Mihály pénzügyminiszter is felszólalt egy rövid gazdasági áttekintés erejéig. Nagyon nehéz tervezni a jelenlegi időszakban, stabilitás kell, de szerencsére a gazdaság állapota most erősebb, mint a korábbi válságok idején – fogalmazott a miniszter.