Az elmúlt hónapokban minden gazdasági híradás az orosz-ukrán konfliktusból adódó gazdasági problémákról, valamint az inflációról szóltak. Korábban joggal érezhettük, mintha a nagy jegybankárok irreálisan optimisták lennének a gazdasági teljesítménnyel és az inflációval kapcsolatban, a háború hatására azonban minden főbb gazdasági döntéshozó rontotta a növekedési és inflációs prognózisokat, így talán már most kijelenthető, hogy

2022 biztosan, és valószínűleg 2023 is a stagflációról fog szólni egész Európában.

Látva a magas inflációs értékeket, az Európai Központi Bank is egyre szigorúbb üzeneteket küldött a piac felé: néhány főbb elemzőház szerint már a nyári hónapokban kamatot emelhet az EKB. Erre azonban kisebb az esély, hiszen Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta, kamatemelés csak akkor várható, amikor az összes eszközvásárlási programot kifuttatták.

A german flag waves from the back of a ship in front of port facilities of the DOW Chemical Company, a global leader in the chemical business, at the industrial harbour of Stade, on the river Elbe in northern Germany, on April 12, 2022. - Germany lacks the infrastructure to absorb huge new supplies, with no liquefied natural gas (LNG) terminals along its coast where tankers can dock. Approval documents for a LNG terminal planned to open in 2026 at the industrial harbour of Stade will be submitted shortly. There are currently 37 LNG terminals across Europe, 26 of which are located in EU member states.The seaport and the large rock salt deposits in the region contribute to Stade being a strategically important location for the chemical industry. Dow produces in Stade around 4 million tons of basic and specialty chemicals for its own use and for international customers. (Photo by Axel Heimken / AFP)
Fotó: AXEL HEIMKEN / AFP

Ezekre a kommunikációs váltásokra, és az elmúlt napok üzeneteire az európai hozamok azonban dinamikusan tudtak emelkedni, köztük az egyik legfontosabb, a német 10 éves hozama is. Az év végén még -0,4 százalékos hozammal kereskedték, azonban jelenleg már 0,9 százalékos hozamon forog az aktuális papír. Ez jelentős hozamemelkedés ilyen időtávon és a kilátások is hasonló mozgást prognosztizálnak.

Egy tartósan magas inflációs környezet tartósan magas kamatkörnyezetet is eredményez, ennek köszönhetően egészen biztos, hogy a FED után az EKB-nak is el kell kezdenie a kamatemelési ciklusát. Megítélésem szerint a jelenlegi 0,9 százalékos hozamszintnél lényegesen magasabb, 2 százalék fölötti értéket is láthatunk a következő 6-18 hónapban, így a német 10 éves kötvény shortolásával profitálhatunk a további hozamemelkedésből.

A német 10 éves kötvényt több európai ETF segítségével is lehet shortolni, főleg euró alapon. A német tőzsdén az 5X62 elnevezésű alap tőkeáttétel nélkül shortolja a papírt, míg a Párizsban kereskedett DSB kétszeres tőkeáttétellel teszi ezt. Javaslom az ETF-ek megvásárlását minden olyan befektetőnek, akinek a portfóliója jelenleg túlsúlyos, hiszen a hozamok emelkedése negatív hatással van a részvénypiacokra, így ez egyfajta fedezeti ügyletként is szolgálhat.