A memóriacsipek iránti kiugró kereslet az előrejelzések szerint ismét rekordprofithoz segíthette a Samsung Electronicset. A Refinitiv elemzői konszenzusa 10,9 milliárd dolláros üzemi eredményt jelez előre a márciussal zárult üzleti negyedévre. Ez a dél-koreai konszern egy évvel ezelőtti nyereségét 41 százalékkal múlja felül, s magasabb az eddigi, 2018-as első negyedéves rekordnál. 

Fotó: INDRANIL ADITYA / AFP

A csipértékesítésekből származó profit jellemzően a cégóriás profitjának a felét adja, ezúttal azonban 57 százalékos a részesedése, ami a 125 százalékkal, 6,27 milliárd dollárra felfutott nyereségnek köszönhető. Ez lehetett volna több is, csakhogy a felhasználók tavalyi pánikvásárlásai révén felduzzasztott raktárkészletek árcsökkentő hatást váltottak ki, amit viszont a frissen jelentkező új megrendelések túlkompenzáltak. 

Az adatközpontok stabil kereslete is segítette a Samsungot, amely a versenytársaival együtt nagy, kapacitásbővítő beruházások sorával igyekszik az új igényeknek megfelelni. A Samsung mobilüzletágának nyereségét az elemzők 3,33 milliárd dollárra várják, 8 százalékkal a tavalyi bázis alatt. A világ legnagyobb okostelefon-gyártója februárban dobta piacra legújabb csúcskészülékét, a Galaxy S22-est, amelyből Greg Roh, a Hyundai Motor Securities kutatási vezetője szerint 8 millió darab fogyott március végéig. 

Fotó: Daniel Acker / Bloomberg via Getty Images

Az orosz–ukrán háború miatt a Samsung beszüntette készülékei forgalmazását e két országban, de jelentős negatív hatással ez nem lesz az eredményeire, mert hiába piacvezető a cég Oroszországban, az ottani és az ukrán eladások együtt is csak 2 százalékot képviselnek az összforgalomból. 

A Samsung riválisánál, az amerikai szankciók nyomása ellenére a tavalyi évet 17,9 milliárd dolláros rekordprofittal záró Huaweinél úgy döntöttek, hogy ebből az összegből nyereségrészesedésként 9,65 milliárdot szétosztanak a magánkézben lévő társaság 131,5 ezer egykori és jelenleg is aktív dolgozói között. Az éves összevetésben 76 százalékkal megugró nyereség döntően a fapados mobilmárka, a Honor eladásából származott. A Huawei valamennyi részvénye saját dolgozói kezében van. Washington a függetlenségről nincs meggyőződve, az állami befolyás érvényesülése és a kémkedésre alkalmas távközlési technológia alkalmazása miatt korlátozta a Huawei működését és eszközeink használatát az Egyesült Államokban.