Az antitestalapú Covid–19-kezelés, az Evusheld értékesítésének növekedésére számít ebben az évben az AstraZeneca, ám ennek kedvező hatását a prognózis szerint jórészt kioltja az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcina forgalmazásának visszaesése. Amit az élesedő versennyel, az eltarthatósági idővel kapcsolatos aggodalmakkal és az oltandók hezitálásával magyaráznak.

Emellett a cég azzal is számol, hogy idén a Covid–19-gyógyszerek árrése alacsonyabb lesz a vállalati átlagnál.  Amit felfelé tolnak a vesebetegségek és ritka kórismék újabb terápiái. 

Covid-19 Vaccines Stock Pictures
Fotó: ARTUR WIDAK / AFP

Ugyanakkor a három legnagyobb onkológiai gyógyszer – a Tagrisso, az Imfinzi és a Lynparza – értékesítése elmaradt a konszenzusos várakozásoktól. A pandémia visszaszorulása ellenére sem tértek vissza a rákellenes kezelések a 2019-es szintre.

Az angol–svéd gyógyszeripari óriás árbevétele 11,39 milliárd dollárra nőtt az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 7,32 milliárdról, köszönhetően a felvásárolt Alexion Pharmaceuticals konszolidálásának és a Covid–19-vakcina szállítási szerződéseinek. Az EBITDA-t negatívan befolyásolta az Alexion felvásárlása során elismert befektetői fair érték 1,18 milliárd dolláros csökkenése. A mutató 2,19 milliárd dollár volt a negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 2,69 milliárddal.

Az egy részvényre jutó nyereség 1,89 dollárra emelkedett a negyedévben, ami 16 százalékos növekedés az előző évhez képest, s meghaladja az 1,70 dolláros elemzői konszenzust.

A Londonban félszázalékos eséssel kezdte a napot.