A Twitter felvásárlása érdekében kénytelen volt megválni Tesla-részvényei egy részétől, ám a CNN szerint ennek adóterhe jóval alacsonyabb lehet, mint gondolnánk.

Amikor vezetőként járó részvényvásárlási opcióival élve a 22,9 millió Tesla-papírhoz jutott, azok ára 1000 dollár fölött járt. Ám amikor azokból eladott 9,6 milliót a felvásárlás finanszírozása érdekében, azokért már csak 883 dollárt kapott átlagosan. Összességében tehát 

papíron 1,7 milliárdos veszteséget könyvelhetett el így a milliárdos.

Mindez azonban azt is jelenti, hogy az amerikai adóhivatal (IRS) szemében 400 és 700 millió dollár közötti mértékben csökkentheti jövőbeli adóterheit a Tesla-vezér, akinek egyébként az opciók struktúrája miatt azokért csak 6,24 dollárt kellett fizetnie.

Elon,Musk's,Twitter,Account,Page,On,The,Smartphone,Which,Is
Fotó: Shutterstock

A tőkejövedelmeken fizetendő adóterhek alapját azonban a beszerzési és eladási ár közötti különbözet jelenti. Azonban az opciókat mint a Tesla vezérigazgatója kapta, azok lehívásáért tehát jövedelemadót kellett fizetnie. Emiatt egy 11 milliárd dolláros adókötelezettsége keletkezett tavaly, 10,3 millió Tesla-részvény eladásához vezetve. 

Ezzel azonban az IRS szemében ezek a papírok már az akkori, nominális áron kerültek Musk tulajdonába, és nem a jóval alacsonyabb 6,24 dolláros áron, amennyiért azokhoz valójában hozzájutott.

Noha nem biztos, hogy Musk pont ezeket a részvényeket dobta piacra, szakértők szerint elég valószínű, hiszen ezek biztosítják számára a legmagasabb költségalapot.

Az amerikai adójogszabályok szerint amikor valaki nem az összes részvényét adja el, választhat azok közül, amikor az adóalapot számolja. A 2021-ben tulajdonába jutott részvények a legkedvezőbbek ezek közül.

A papíron elszenvedett veszteségek pedig a jövőbeli tőkenyereség-adót csökkenthetik, ugyanakkor a sima jövedelemadóval szemben nem jelentenek kibúvót. Azonban a Tesla-vezér hagyományos fizetést szinte egyáltalán nem kap.

Tőkenyeresége azonban keletkezhetett akár úgy is, ha a SpaceX-ben meglévő részesedéséből is adott el a Twitter felvásárlás kapcsán, vagy ha épp a kriptokereskedelem során szerzett profitokat.

Amennyiben a Twitter felvásárlását követően azt ismét tőzsdére viszi, és ezzel nyereséghez jut, úgy az azon keletkező adóterheit is csökkentheti a mostani, papíron keletkező veszteség, így 

az első 1,7 milliárd dollárnyi nyeresége adómentes lehet. 

Ez a fajta játék óriási előnyt jelent Musk és a többi milliárdos számára, sőt, tavalyi jótékonykodása is mérsékelhette adófizetési kötelezettségét. 

Egyes spekulációk szerint ugyanis a jótékonyság keretében továbbadott Tesla-részvények úgynevezett adományozó által támogatott alaphoz kerültek. Ebben az esetben ráadásul nincs kötelezettség arra nézve sem, hogy ez az alap később valóban jótékonysági célokra használja a benne parkoló vagyont, viszont adójóváírást lehetővé tesz – írta akkoriban az ABC News. Ezt a lehetőséget erősíti az is, hogy nem pénzt, hanem részvényt adományozott az üzletember.