idén a történelem egyik legnagyobb adóját fizetheti ki, a Tesla vezérigazgatójának ugyanis rengeteg opciós ügylete volt – írja a Business Insider.

A Bloomberg számításai szerint az opciók után fizetendő idén meghaladhatja a 10 milliárd dollárt, ha az összes, 2022-ben lejáró Tesla részvényopcióját lehívja Musk.

Az év emberének választott Musk korábban Elizabeth Warren szenátor tweetjére reagálva azt állította, hogy 2021-ben több adót fog fizetni, mint eddig bármelyik amerikai a történelemben.

Musk a 2012-ben kapott 22,9 millió dollár Tesla részvényopcióból közel 15 milliót már lehívott, és még 7,9 millió van hátra a 2022 augusztusi lejárat előtt. A lehívási ár és a részvények valós piaci értéke közötti különbség után adót kell fizetnie, és az adófizetési kötelezettség teljesítése érdekében nagy mennyiségű Tesla-részvényen adott túl.

Mivel az adóhivatal nem hozza nyilvánosságra a magánszemélyek adózási adatait, nehéz megmondani, hogy Musk valóban a történelem legnagyobb adóját fizeti-e.  

Még ha Musk 10 milliárd dollárnyi adót fizetne is, az csak egy kis része lenne vagyonának. A Space X alapítója jelenleg nettó 255 milliárd dolláros vagyonával vezeti a Bloomberg leggazdagabb embereket összegyűjtő listáját.

A ProPublica júniusban közzétett vizsgálata szerint a milliárdos 2014 és 2018 között 455 millió dollár adót fizetett, annak ellenére, hogy vagyona 13,9 milliárd dollárral nőtt.