A Toyota a félvezetőhiány miatt júniusban körül-belül 100 ezer darabbal, mintegy 850 ezer járműre csökkenti globális gyártási tervét – írta a vállalat közleményére hivatkozva a Reuters.

Ezzel együtt a világ egyik legnagyobb autógyára nem módosított azon a prognózisán, mely szerint 2023 márciusáig világszinten 9,7 millió járművet gyárt majd.

Employees work on the assembly line to build Yaris cars at Toyota's automobile manufacturing plant in Onnaing, northern France, January 22, 2018. (Photo by PASCAL ROSSIGNOL / POOL / AFP)
Fotó: PASCAL ROSSIGNOL / POOL / AFP

Az autógyártó azt is közölte, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt Sanghajban bevezetett lezárások olyan hiányt okoztak az ellátási láncokban, ami miatt újabb hazai gyártósorokat kellett leállítania. A szünet a tervek szerint legfeljebb 5 nap lesz, és összesen 10 gyár 16 gyártósorát érinti majd májusban és június elején.

A Toyota tervei szerint júniustól augusztusig havonta átlagosan 850 ezer járművet gyárt világszerte. Azt azonban hozzátették, hogy a chiphiány, a koronavírus miatti lezárások, és egyéb tényezők továbbra is megnehezítik az előre tervezést.

Kijött a gödörből a kínai újautó-piac

A kínai újautó-eladások május első felében 27 százalékkal ugrottak meg az előző hónap azonos időszakához képest