Az Amazon jogi lépéseket tesz négy vállalat ellen, amelyeket azzal vádol, hogy szándékosan elárasztották vásárlási platformját hamis értékelésekkel – írja a BBC

A vállalatok nem hivatalos brókereként működnek az Amazon eladói és a véleményeket írók között. A bírálók ingyenes termékeket és kisebb díjazást kapnak minden értékelésért cserébe. Az eladók viszont nem feltétlenül vannak tudatában annak, hogy hamis véleményeket olvasnak.

08 December 2020, North Rhine-Westphalia, Mˆnchengladbach: Parcels are stored in a truck in a logistics centre of the mail order company Amazon. A particularly large number of orders are processed during the Christmas business. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: ROLF VENNENBERND / AFP

Azok a cégek, amelyek ellen jogi lépéseket helyezett kilátásba az Amazon, összehangolják platformjaikat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Európában, Japánban és Kanadában. Az Amazon közölte, hogy egyezségre jutott az egyik céggel, hogy az megosszon az adatokat arról, hogy kik az ügyfelei. Így megakadályozták 200 millió olyan értékelés közzétételét, amelyekről úgy vélték, hogy hamisak.

A vélemények erősen befolyásolják az online vásárlási döntéseket. Az Egyesült Királyságban egy átlagos háztartás évente 900 fontot költ olyan termékekre, amelyeket mások értékeltek.

Az Amazon megszünteti a koronavírus miatt járó fizetett szabadságot

Már a vállalat létesítményeiben dolgozó Covid-pozitív eseteket sem vezetik, hacsak nem kötelezi őket rá a törvény.