Lejárt az a 6,25 milliárd dollár értékű hitelkeret, mely Twitter felvásárlásával kapcsolatos finanszírozás egy része volt – derül ki az Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) részére frissen benyújtott iratokból. A dokumentumokból az is kiderül, hogy Musk tárgyal meglévő részvényesekkel, köztük a cég igazgatótanácsából távozó alapítóval, Jack Dorsey-val is.

In this photo illustration, a phone screen displays the Twitter logo on a Twitter page background, in Washington, DC, on April 26, 2022. - Billionaire Elon Musk is capturing a social media prize with his deal to buy Twitter, which has become a global stage for companies, activists, celebrities, politicians and more. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP)
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP

A Tesla-részvények által fedezett hitelkeret lejárta talán nem is feltétlenül probléma, hiszen a villanyautó gyártó részvényeiből ma már jóval többre lenne szükség fedezetként, mint a vásárlási szándék bejelentésekor. Mióta Musk megtette ajánlatát, a Tesla elvesztette értéke közel negyedét, részben az általános eladási hullám, részben a dél-afrikai származású üzletemberrel kapcsolatos problémák eredményeként.

A Twitter tegnapi közgyűlésén nem csupán Jack Dorsey, de a szintén Musk szövetséges Egon Durban megbízatását sem újították meg az igazgatótanács tagjaként, 

jelezve a bizalmatlanságot a milliárdossal szemben.

Ugyanakkor az üzlet még mindig létrejöhet, jóllehet Musk az utóbbi időben igyekszik visszatáncolni a megállapodástól. A Tesla-vezér, aki egyébként a vásárlási ajánlat során lemondott a Twitter alaposabb vizsgálatáról, a platformon található botok és más nem valódi felhasználók magas számára hivatkozva próbál visszakozni, ám kétséges, hogy sikerrel járhat a bíróság előtt, hiszen már a felvásárlási ajánlat indoklásaként is többek között a botok elleni harc fontosságára hivatkozott. 

Ezt követően nehéz lesz azzal érvelnie, hogy az ajánlat során a közösségi médiacég átverte az adatokkal. Ugyanakkor a Twitternek sem érdeke egy elhúzódó pereskedés, ezért továbbra is lehetséges a megállapodás, kérdés, hogy milyen áron. A Twitter részvényei ugyan emelkedtek a tőzsdezárást követően nyilvánosságra került hírek hatására, ám továbbra is 40 dollár alatti szinteken cserélnek gazdát szemben Musk 54,20 dolláros eredeti ajánlatával. A Tesla árfolyama nem változott érdemben a közzététel után.