Az MKB bankcsoport a január és március közötti időszakban 29 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el, ami több mint kétszeres bővülést jelent az előző negyedévhez képest

– áll a pénzintézet ma közzétett tőzsdei gyorsjelentésében. A jelentés kapcsán kiadott közlemény szerint a kimagasló teljesítményhez a kamatbevételek növekedése is nagymértékben hozzájárult. A mérlegfőösszeg 3 797 milliárd forintra nőtt, a bruttó hitelállomány 1 288 milliárd forintra bővült, a betétállomány pedig a negyedév végére elérte a 2 217 milliárd forintot. A hatékonysági mutatók szintén jelentősen javultak a korábbi periódusokhoz képest.

A hitelintézet tovább erősítette pozícióját a vállalati szegmensben, ahol a Magyar Bankholding Csoport – amelynek az MKB Bank tagja – piacvezető szerepet tölt be.

A vállalati hitelek iránti kereslet fennmaradásának köszönhetően a vállalati üzletág által kezelt hitelállomány 20,4 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a vállalati betétállomány pedig 23,3 százalékot emelkedett. A bank az első negyedévben is aktívan részt vett a gazdaságélénkítő hitelprogramokban: a Széchenyi Programban például 5 százalékos piaci részesedést ért el.

2016.04.07. Budapest Az MKB Bank fiókja a Nyugati térnél
Fotó: Földi Imre

A lakossági betétek állománya éves összehasonlításban 17,6 százalékkal tudott növekedni, míg a hitelállomány 2,5 százalékkal bővült. A lakáshitelezés területén az első negyedévet a Zöld Otthon Program népszerűsége határozta meg az MKB Banknál is, a kamatkörnyezet emelkedése mellett. Lízing területen a csoport leányvállalata, a piacvezető pozícióval rendelkező Euroleasing 3,2 százalékkal növelte állományát, sikeresen kezelve a globális chiphiányból és az ellátási láncok akadozásából fakadó kihívásokat.

„Ügyfeleink belénk vetett bizalma, a kedvező makro környezet és az új stratégiánk egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen kimagasló eredményeket értünk el az első negyedévben. Az MKB eredményszerkezete lényegesen kiegyensúlyozottabbá vált, amit kiválóan jelez a stabil és tartós kamat- és jutalék eredménytételek arányának emelkedése.

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy mindezt úgy sikerült elérni, hogy a bank rendkívül magas eredménytermelő képessége nem változott, sőt, piaci összehasonlításban növekedett. Mindeközben a csoport sikeresen készült fel, majd bonyolította le a Budapest Bank és az MKB jogi fúzióját

– mondta el Martzy Antal, a Magyar Bankholding és az MKB pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az idei év első hónapjainak meghatározó eseménye volt az MKB Bank szempontjából, hogy március 31-én, illetve az azt követő napokban megvalósult a Budapest Bankkal való egyesülés. Utóbbinak köszönhetően jelentősen bővültek az ügyfelek bankolási lehetőségei: 66 városban, 143 bankfiókban intézhetik pénzügyeiket, és – a Takarékbank hálózatát is beleértve – közel 1 100 ATM-ből vehetnek fel készpénzt saját banki díjért. A fúziót a termék- és szolgáltatásportfólió egységesítése, kiszélesítése és frissítése kísérte. Január 1-jén került sor a Bankholding csoport lízing leányvállalatainak, illetve üzletágainak egységesítésére is, aminek köszönhetően Euroleasing márkanév alatt a szegmens vezető szereplője jött létre, összesített állománya alapján 20 százalékot jelentősen meghaladó piaci részesedéssel.

A fúzió következő jelentős lépése a Takarékbankkal való jogi egyesülés lesz 2023 májusában, amivel létrejön a hazai gazdaságban meghatározó szerepet betöltő, tisztán magyar tulajdonú, egységes működésű nagybank – emlékeztetett közleményében a hitelintézet, hozzátéve, hogy a csoport stratégiájában meghatározók a digitális fejlesztések, amelyek célja újszerű ügyfélélmény biztosítása, a legmodernebb technológiai alapokon – ezek megvalósítására a bankcsoport a továbbiakban is nagyon komoly hangsúlyt helyez.