A Broadcom csipgyártó 61 milliárd dollárért vásárolja meg a VMware felhőszolgáltató céget. A Broadcom a vételár egyik felét készpénzben, míg a másik felét részvényben fizeti, továbbá 8 milliárd dollárt átvállal a VMware adósságából. Az üzlet 148 dollárra értékeli a Vmware részvényeit, ami 40 százalékos prémiumot jelent a múlt heti árfolyamszinthez képest. Az ügyletet hétfőn szellőztették meg a tőzsdemédiában. A két cég igazgatótanácsa már jóváhagyta az üzletet. Míg a VMWare 40,2 százalékát birtokló Michael Dell és a 10 százalékban tulajdonos Silver Lake magántőke-alap támogatási megállapodást írtak alá, hogy a tranzakció mellett szavaznak, amíg azt  az igazgatótanácsa ajánlja.

921753340 A Broadcom Corp. touch screen digitizer integrated circuit (IC) chip, center, of an Apple Inc. iPhone 6 smartphone in seen in an arranged photograph in Bangkok, Thailand, on Saturday, Feb. 3, 2018. Apple Chief Executive Officer Tim Cook told shareholders on Feb. 13 at the company's annual meeting to expect higher dividends and stressed that succession planning is a priority. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Brent Lewin / Bloomberg via Getty Images

A tranzakcióval tovább terebélyesedik a Broadcom tevékenysége, a félvezetők gyártása mellett a vállalati szoftverek piacán is erősebben megvethetné a lábát, miután az elmúlt években 18,9 milliárd dollárért már megvásárolta a szintén ebben a szegmensben működő (B2B) CA Technologies céget és 10,7 milliárd dollárért a Symantec Corp. kiberbiztonsági részlegét.

Hock Tan, a Broadcomot vezető malajziai-amerikai milliárdos már évek óta vadászik egy újabb szoftverüzletre, miután a csipgyártó Qualcomm felvásárlására tett kísérletét 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva blokkolta. Az önmagát korábban a csipipar első számú felvásárlójaként pozicionáló Tan ezt követően kénytelen volt új vadászterületet keresni, hiszen világossá vált számára, hogy a szűkebb ágazatban a versenytársak és a szabályozó hatóságok ellenállása miatt egyszerűen semmi esélye sincs a terjeszkedésre.

Vállalatunk nélkülözhetetlen szolgáltató, kritikus fontosságú platformtechnológiával, blue chip ügyfélkörrel és hihetetlen innovációs motorral – mondta az elemzői konferencián Hock Tan. Míg Daniel Newman, a Futurum Research technológia-központú tanácsadó cég vezető elemzője úgy fogalmazott: a Broadcom egyre inkább arra törekszik, hogy olyan szoftverterületekre lépjen, amelyek kulcsfontosságúak a vállalatok számára.