Több, mint 11 százalékkal nőtt a Waberer's logisztikai társaság árbevétele az első negyedévben, éves alapon. Az árbevétel növekedéshez leginkább a nemzetközi fuvarozási szegmens jó teljesítménye járult hozzá, itt 16,9 százalékos növekedést regisztráltak, míg a regionális logisztikai szegmens árbevétele 9 százalékot nőtt, az egyéb szegmens pedig a bázisidőszaki számokat hozta. Az első negyedéves gyorsjelentés szerint az árbevétel növekedés részben a kedvezőbb díjszinteknek, részben az üzemanyag áremelkedés automatikus árbevétel korrekciós hatásának köszönhető. 

A rendszeres EBIT 2022 első negyedévében csoportszinten 4,6 millió eurót ért el enyhe, 1 százalékos javulás mellett, mindhárom üzletág az előző év első negyedévével nagyságrendileg megegyező szintet ért el. Ugyanakkor csökkent a rendszeres nettó eredmény, 1,7 millió euróra, ami éves szinten 1 millió eurós mínuszt jelent. Ez elsősorban a társaság szerint a devizaárfolyamok változásából adódó nem realizált pénzügyi veszteség volt.

2021.05.19.napelem Waberer's kamion foto: Kallus György / Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nagyobb beruházásokról a flottacsere folytatásától eltekintve nem döntött a menedzsment, így tehát nem történt meg a befektetők által várt balkáni piacra lépés sem. 

Ugyanakkor a flottacsere program keretében 270 darab új jármű állt munkába a cégnél.Ezek összértéke 19,9 millió euró. A beszerzett járművek között vontatók, pótkocsik, tehergépkocsik és kishaszongépjárművek is vannak. A járműveket lízingeli a társaság, így ez a beszerzés kizárólag a fizetendő díjakban jelenik meg, cash-flow oldalon.

A menedzsment értékelése szerint az Ukrajnában zajló háború eddig nem befolyásolta a társaság eredmény termelő képességét, a rendelés állományban nem történt érdemi csökkenés, az üzemanyag áremelkedését pedig tovább tudták hárítani ügyfeleik felé. A háború esetleges elhúzódása a közvetett hatások miatt azonban már ronthatja az elkövetkező időszakban a Waberer’s számait. Barna Zsolt, a cégcsoport vezérigazgatója a gyorsjelentésben kiemeli, nagy eredménynek tartja, hogy romló gazdasági környezetben fenn tudták tartani a társaság előző év azonos időszakában elért profitszintjét.