Az erős eredményt hozó első negyedéves jelentés tükrében pénteken megemelte egész éves profitvárakozását a Deere & Co. Az amerikai mezőgazdasági és munkagépgyártó vállalat teljesítményét a traktorok, kombájnok és permetezőgépek iránti növekvő kereslet javította az év elején.

Az orosz-ukrán háború globális gabonahiányhoz vezetett a piacokon, a terményárak megugrásából pedig a mezőgazdasági termelők is nagy hasznot húztak, és egyúttal gépflottájuk korszerűsítésére ösztönözte a gazdálkodókat.

Rear cameras on the Deer & Co. John Deere 8R fully autonomous tractor displayed ahead of the Consumer Electronics Show (CES) on January 4, 2022 in Las Vegas, Nevada. - Venerable American farm equipment manufacturer John Deere and French agricultural robot start-up Naio debuted their latest innovations at the Consumer Electronics Show, which began Wednesday in Las Vegas. Touted as a means to feed the world, John Deere combined its popular 8R tractor, a plow, GPS and 360-degree cameras to create a machine a farmer can control from a smartphone. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Fotó: PATRICK T. FALLON / AFP

A folyamat kapóra jött a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójának és forgalmazójának, amely a tavalyinál 11 százalékkal magasabb, 13,37 milliárd dolláros bevételt jelentett péntek kora délután, felülmúlva ezzel az előzetes elemzői várakozásokat is.

A Deere tisztított nyeresége ezzel párhuzamosan 1,79 milliárdról 2,09 milliárd dollárra nőtt, a 6,81 dolláros egy részvényre jutó profit 11 centtel verte a Bloomberg piaci konszenzusát.

Az egész éves eredményt immár a 7-7,4 milliárd dolláros sávba várja a társaság menedzsmentje, ami háromszáz millió dolláros pozitív korrekciót jelent a korábbi prognózishoz képest.

A vártnál is jobb eredményszámok és a javuló kilátások ellenére a részvények árfolyama 6,5 százalékkal zuhant az amerikai tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben. A Deere kurzusa április végén történelmi csúcsot döntött, a befektetők vélhetően megelőlegezték az erős évkezdést, így a negatív árfolyamreakció hátterében profitrealizálás állhat.