Bár Nyugat-Európában és a régióban is nagyot kaszáltak a tőzsdeüzemeltetők az év elején megugró piaci volatilitáson, térségünk legnagyobb börzéjét, a Varsói Értéktőzsdét üzemeltető GPW-csoport mégsem tudott hasznot húzni a felcsapó részvénypiaci hullámokból.

A lengyel társaság bevételei 1 százalékkal, 110 millió złotyra (23,8 millió euróra) mérséklődtek az idei első három hónapban, mert bár a varsói parkett kereskedési volumene stabil maradt, de a 2021. első negyedévi rekordszintet nem tudta lekörözni. Az operátor szerint ez arra vezethető vissza, hogy míg a tavalyi első negyedévet végig a koronavírus-járvány miatti fokozott kereskedés jellemezte, addig a pandémia felhajtó hatása mostanra elhalványodott, az orosz–ukrán háború kirobbanása pedig csak február utolsó hetében kezdte újraaktivizálni a tőzsdézőket.

A pandémia felhajtó hatása mostanra elhalványodott, az orosz–ukrán háború kirobbanása pedig csak február utolsó hetében kezdte újraaktivizálni a tőzsdézőket
Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP

 

Mivel a működési költségek emelkedését nem sikerült fékezni, az üzemi eredmény – złotyban számolva – csaknem 10, az EBITDA pedig 6 százalékkal maradt el a tavalyitól. A magasabb adófizetési kötelezettséggel együtt a profitsoron 2 százalékkal apadó, 38 millió złoty nettó eredményt jelentett a GPW.

A kereskedési bevételek legnagyobb részét – majd 60 százalékát – részvénypiaci forgalom 5 százalékkal esett vissza, a különböző határidős ügyletekből származó bevételek viszont 40 százalékkal nőttek, a tőzsdetagok által fizetett díjbevételek pedig bő másfélszeresére ugrottak. Igaz, az utóbbi két tétel együttvéve is csupán a forgalom tizedét adta. Az információs szolgáltatásokból a tavalyinál 3 százalékkal több pénz folyt be, a kibocsátói és forgalomban tartási díjbevételek ugyanakkor mérséklődtek azzal összhangban, hogy egy év alatt 433-ról 426-ra csökkent a szabályozott piacon kereskedhető részvények száma, és hosszú idő után egyetlen új kibocsátó sem lépett parkettre az első negyedévben.

Öröm az ürömben, hogy a geopolitikai feszültségek ellenére a lengyel nemzetközi megítélése javult, legalábbis a külföldi befektetők súlya tovább nőtt Varsóban, az összbevétel 34 százaléka tőlük folyt be a GPW kasszájába. Ez éves alapon 4 százalékpontos bővülést hozott. A társaság a tavalyi eredményből egyébként részvényenként 2,74 złoty osztalékot tervez fizetni, a javaslatról a június 23-ra időzített éves közgyűlésen dönthetnek a befektetők. 

A GPW részvényei a csalódást keltő eredményre bő 1 százalékos eséssel reagáltak tegnap, az év eleje óta pedig már majdnem 8-cal ereszkedtek. Ezzel felülteljesítő a papír, ugyanis a vezető lengyel index, a WIG 20 ez idő alatt 18 százalékos mínuszt halmozott fel. A tőzsdeüzemeltető rövid távú kilátásait illetően optimisták az elemzők, a Refinitiv adatbázisában szereplő célárak átlaga alapján bő negyedével lehet alulértékelt a papír, amelyet hét brókerház közül négy vételre, három pedig tartásra ajánl. A börze a további növekedését Keleten alapozná meg, a múlt héten jelentette be ugyanis, hogy 65 százalékos tulajdonrészt vásárol az eddig állami kézben lévő örmény tőzsdében.