A sorozatos kamatemelések, a világszerte kiugróan magas és a dráguló finanszírozás váratlan helyzetbe hozta a pandémiai idején taroló BNPL-szektor szereplőit. A vásárolj most és fizess később finanszírozási modelleket alkalmazó startupok a hirtelen felívelés után a megtorpanás fázisában találták magukat, piaci értékük a kockázatokkal fordított arányban csökken, ám temetni őket igencsak elhamarkodott lépés lenne. 

07 May 2019, Hamburg: The illuminated sign "Klarna" hangs on the stand of the company of the same name at the marketing trade fair "Online Marketing Rockstars" (OMR) in the exhibition halls. Photo: Georg Wendt/dpa (Photo by Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Georg Wendt / dpa Picture-Alliance via AFP

Az internetes boltok vásárlói számára rövid, néhány hónapra felkínált kamatmentes hiteltörlesztési lehetőséget és egyéb fintech szolgáltatásokat kínáló cégek európai üstököse, a svéd Klarna forrásszerzési költségei történelmi magasságba jutottak: rövid lejáratú, változó kamatozású kötvényeinek az irányadó hitelkamatlábhoz viszonyított felára 272 bázispontra nőtt, nem véletlen, hogy a banki engedéllyel is rendelkező társaság egyre nagyobb mértékben szeretné betétekből finanszírozni tevékenységét. Ennek a részarányát 80-85 százalékosra akarják felvinni. 

A legutóbbi, a japán Softbank által menedzselt, tavaly júniusi tőkebevonási körben 639 millió dollár friss forráshoz jutottak, a vállalati becsült piaci értéke pedig elérte a 45,6 milliárd dollárt, de a cég ma már sok milliárddal kevesebbet érhet. Emiatt az amerikai tőzsdei bevezetését eredetileg az idei évre tervező Klarna debütálásából aligha lesz valami, ám az egész BNPL-szektor masszívan veszteséges, a forrásigényes terjeszkedés ugyanis egyelőre nagyban viszi a pénzt. 

A jelenleg húsz országban tevékenykedő Klarna éves vesztesége tavaly a duplájára, 487 millió dollárra nőtt, de a riválisoknak is szorít a cipő, a San Franciscó-i székhelyű Affirm 431 millió dolláros, a Twitter-alapító Jack Dorsey cége, a Square-ből a nevét az ausztrál Afterpay BNPL-óriás 29 milliárd dollárért történt januári megvásárlása után Blockra változtató vállalat pedig 345 millió dolláros veszteségről számolt be. A Klarnánál azonban emiatt nem aggódnak, a kockázatkezelést magasabb szintre emelik, kiszűrve a potenciális nemfizetőket. Utóbbiak tábora egyre bővül, hiszen épp a gyengébben eleresztett háztartások körében nő a BNPL szolgáltatás vonzereje. 

Sofie Areskoug, a Klarna kötvényeiből betározó Spiltan Fonder portfóliómenedzsere emiatt sem aggódik, mint a Bloombergnek kifejtette, a cég kapitalizációja megfelelő, tulajdonosi háttere – amely a Softbank mellett a tőkeerős amerikai Permira és a Sequoia alapokat is magában foglalja – stabilnak mondható. Ugyanakkor szabályozói oldalról bőven akadnak kockázati elemek, a hatóságok a BNPL-piac megregulázásával még számos országban adósak maradtak, s ezt igyekeznek most bepótolni. 

Eközben a jegybankok rendítetlenül srófolják feljebb irányadó kamataikat, a Klarna hazájában, Svédországban például a jelenlegi, 0,25 százalékon álló repókamatláb jövő nyárra 1 százalékra nőhet, két év múlva pedig 1,5 százalékra az előrejelzések szerint. A Klarna szóvivője hangsúlyozta, hogy a kamatkiadások a működési költségeiknek mintegy 5 százalékát tették ki tavaly, így szerinte bőven a kezelhetőség keretein belül tudják tartani őket.