A többször meghosszabbított határidő ellenére sem tud nyilatkozni a Graphisoft Parkhoz tartozó szennyezett, északi fejlesztési terület kármentesítésének várható megkezdéséről az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., 

a Graphisoft Park ezért belátható időn belül nem látja lehetségesnek érdemi fejlesztések megkezdését a területen 

– jelentette be kedd este a honlapján az ingatlanfejlesztő társaság.

Ahogyan arra a Graphisoft Park (GS) jelentéseiben rendszeresen felhívja a részvényesek figyelmét, a korábbi gázgyártási tevékenység következtében az északi fejlesztési terület szennyezett, melynek kármentesítése a szennyező, a Fővárosi Gázművek (jelenlegi jogutódja: MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.) kötelezettsége. 

GraphiSoft Park. 2018.április foto: Kallus György
Fotó: Kallus György

A 2019. december 12-én lezárult közigazgatási bírósági eljárást követően az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal új eljárást folytatott le, amelynek során meghozta és a GS-nek 2020. április 30-án megküldte új határozatát, amelyben az északi fejlesztési terület kármentesítésére korábban előírt határidőt ismételten meghosszabbította, 2021. május 31-ei és 2022. szeptember 30-ai határidőket állapítva meg. Ezen határidőket azonban a vészhelyzet kapcsán hozott kormányzati intézkedések alapján 2022. december 31-ig meghosszabbították.

Az aktuális határidővel kapcsolatos végrehajtási terveiről az ingatlanos cég tájékoztatást kért az MVM Nexttől, amely válaszában kitért rá, hogy még rendelkezik a kivitelezői pályázat kiírásához és a kivitelezés megkezdéséhez szükséges engedélyekkel, elő is készítette a pályázat kiírásához szükséges dokumentációt, azonban 

a kármentesítés várható befejezésének időpontjáról legjobb szándéka ellenére sem tud felelősen nyilatkozni. 

Mindezek alapján a Graphisoft Park a kármentesítés tényleges megkezdésének és befejezésének időpontját bizonytalannak tekinti, ezért az északi fejlesztési területen belátható időn belül nem látja lehetségesnek érdemi fejlesztések megkezdését.