A 120 dolláros olajár egyre jobban rávilágít az Oroszország elleni embargó globális veszélyeire. A világ nagy részét recesszióba sodorná, ha az orosz olajtermelés a mostaninál is komolyabb hullámvölgybe kerülne, mert 200 dollár fölé emelkedne az olaj ára – nyilatkozta a Wall Street Journalnak Claudio Galimberti, a Rystad Energy elemzési alelnöke.

kőolajárak csökkennek Three oil pumps over blue background with double exposure of falling blurry digital graphs. Concept of oil market crisis. 3d rendering toned image
Fotó: Shutterstock

Az amerikai tőzsdei lap szerint a washingtoni adminisztráció is érzékeli a veszélyt. Erre utal, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter „rendkívül aktív” tárgyalásokat folytatott az európai szövetségesekkel egy „vásárlói olajkartell” létrehozásáról. Valójában nem az orosz olaj eladását akadályoznák meg, hanem az orosz olajbevételeket korlátoznák.  A tárgyalások egyik célja, hogy az orosz olajat a globális piacokon elérhetővé tegyék az olyan vásárlók számára, mint India és Kína, ami segítene stabilizálni az árakat, ugyanakkor ársapkával korlátoznák az orosz olaj eladási árát, egyúttal kordában tartanák az oroszországi olajbevételeket.
Oroszország jelenleg 30 dolláros hordónkénti diszkonttal értékesíti az olajat, ám komoly logisztikai és finanszírozási akadályok korlátozzák a piacát. Bob McNally, a Rapidan Energy Group elnöke, aki a George W. Bush-adminisztráció energiapolitikusa volt, úgy véli: az orosz napi 3 millió hordóval is csökkenhetett, ami  hiányzik  a globális olajtermelésből. 
Mindezek fényében talán az sem lehet véletlen, hogy az olajembargó ellenére nyitva maradt egy kiskapu az amerikai piacra, az orosz nyersolajból derivált gázolaj és benzin importja nem tilalmas a tengerentúlon, ha például indiai finomítóból kerül az Egyesült Államokba.