India az orosz olajkereskedelem kulcsfontosságú csomópontjává vált, az ukrajnai háború óta az ország orosz importja napi 800 ezer hordóra nőtt, szemben a korábbi napi 30 ezerrel – állítja a Kpler árupiaci adatszolgáltató cég.

Az egyre szigorodó embargó ellenére is fellendült áprilisban az orosz olajexport, miután márciusban, az első nyugati szankciók hatására visszaesett – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség. Oroszország olajexportja 620 ezer hordóval, napi 8,1 millióra nőtt áprilisban, ami közelíti a háború előtti szintet, s a legnagyobb mértékben az Indiába irányuló szállítások emelkedtek.

1234869707 The Reliance Industries Ltd. oil refinery in Jamnagar, Gujarat, India, on Saturday, July 31, 2021. The Indian city of Jamnagar is a money-making machine for Asia's richest man, Mukesh Ambani, processing crude oil into fuel, plastics and chemicals at the world's biggest oil refining complex that can produce 1.4 million barrels of petroleum a day. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Dhiraj Singh / Bloomberg via Getty Images

A Wall Street Journal szerint az Egyesült Államokba irányuló orosz olajexport számára is nyitva maradt egy „jogi kiskapu”. A tőzsdei lap által idézett kereskedelmi jogászok szerint az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala a származást általában 25 százalékos vagy annál nagyobb arányban határozza meg. Ám nem tartoznak bele az olyan áruk, amelyeket külföldi gyártású termékké alakítottak át. Három különböző cég ügyvédei szerint az amerikai hatóság nem tette egyértelművé, hogy a kőolaj finomítása során nyert termékek, így a benzin vagy a dízel, az embargó hatálya alá esik-e?

Az amerikai tőzsdei lap arról ír, hogy az indiai energiaóriás, a Reliance Industries finomítója például  májusban hétszer több orosz nyersolajat vásárolt a háború előtti szinthez képest, ami Kpler adatszolgáltató szerint a teljes fogyasztás ötödét tette ki.

Az indiai Reliance bérelt egy olajszállító tartályhajót egy benzinkomponens rakomány szállítására, amely április 21-én indult Sikka kikötőjéből pontosan meghatározott célkikötő nélkül. Három nappal később frissítette útitervét egy amerikai kikötővel, majd május 22-én New Yorkban kirakodott.

Valószínűleg az történt, hogy a Reliance átvett egy leárazott orosz nyersolajrakományt, finomította, majd eladta a terméket a rövid távú piacon, ahol amerikai vevőt talált – mondta Lauri Myllyvirta, a Center for Energy and Research vezető elemzője.

Az ukrajnai invázió, valamint az Egyesült Államok és az szankciói nyomán az olajkereskedők azon dolgoznak, hogy elfedjék az orosz olaj eredetét. Az orosz olajat finomított termékekben rejtik el, s benzint, gázolajat vagy vegyipari termékeket árulnak.

Árulkodó, hogy az ukrajnai háború kezdete óta az indiai olajtermékek napi eladásai Európában 33, az Egyesült Államokban 43 százalékkal emelkedtek negyedév per negyedév alapon. 

Az olajpiac számára nem újdonság az embargók kijátszása – emlékeztet a Wall Street Journal, csak újra kellett nyitni az iráni és a venezuelai „játékkönyvet”. Régi bevált embargókat kijátszó fogás a „tengeri kereskedelem”. A céltalanul bolyongó hajók véletlen találkozása és a nemzetközi vizeken kötött ügyletek.

Nem jönne jól az orosz gázimport elakadása

A magyar gázbehozatal „fő csapja” tavaly ősz óta nem Ukrajnában van, csak az maradt ott, amelyen az utóbbi időben nagy kihasználtsággal pörgő, Ausztria felőli importunk áthalad. Így ha az ukrajnai csővezetékkel „történne valami”, csak a lekötött mennyiség kisebb része kerülne veszélybe. A biztonságos szállítás Kijev érdeke is, hiszen nyugatról importálja az orosz gázt.